Tietovisailua majakoista
Kiipeä Taikamajakoiden tiedonportaiden avulla majakkatiedon huipulle
Hae majakoihin liittyvää tietoa netistä ja tee hauska nopeustesti.
Voit tehdä nopeustestin yksin tai pistää peliporukan pystyyn perheen kanssa tai etäyhteydellä muualla olevien läheistesi tai kavereiden kanssa.
Nopeustesti
Kuka on vikkelin majakanvartija ja kiipeää ensimmäisenä majakkatiedon huipulle?
Pelin säännöt: Kustakin tavallisesta kysymyksestä saa yhden pisteen. Poikkeuksena ovat bonuskysymykset, joista voi saada kerralla useita pisteitä. Pisteen tai pisteet ansaitsee kilpailija, joka on suorittanut tehtävän kaikki osat ensimmäisenä oikein. Koko pelin voittaa kilpailija, jolla on kasassa eniten pisteitä.
Nyt mars matkaan! Kisa alkaa pohjakerroksesta, jossa opit Majakoiden historiaa (jaossa 7 pistettä). Kiipeä nyt aluksi seitsemän tiedonporrasta ylöspäin.
Tiesitkö, että ensimmäinen tunnettu tulimajakka oli Faroksen majakka?
Se oli yksi antiikin ajan seitsemästä ihmeestä.
- Etsi kuva Faroksen majakasta (1p)
- Mikä toimi tulen lähteenä Faroksen majakan huipulla? (1p)
- Kuinka korkea majakka oli? (1p)
- Missä maassa Faroksen majakka sijaitsi? (1p)
- Milloin se rakennettiin? (1p)
- Milloin Faroksen majakka tuhoutui? (1p)
- Mikä majakan tuhosi? (1p)
Hienoa! Olet nyt ensimmäisessä kerroksessa, josta alkaa aikamatka Suomen majakoiden historiaan (jaossa 9 pistettä). Jatka vaan matkaa toiseen kerrokseen kulkemalla yhdeksän tiedonporrasta ylöspäin!
Tiesitkö, että alkeelliset kivikasat ja puuhäkkyrät toimittivat majakoiden virkaa ammoisina aikoina Suomen rannikoilla? Entä tiesitkö, että majakoiden ”esi-isiä” kutsutaan pookeiksi? Suomen vanhin yhä pystyssä oleva pooki on Lyökin pooki.
8. Etsi kuva Lyökin pookista (1p)
9. Minkä kaupungin lähistöllä Lyökin pooki sijaitsee? (1p)
10. Milloin pooki rakennettiin? (1p)
11. Millä nimellä pookeja myös kutsutaan (synonyymi)? (1p)
12. Miten pooki eroaa valomajakasta? (1p)
13. Bonustehtävä. Hyppää kerralla kaksi tiedonporrasta (13 ja 14) ylöspäin. Etsi kuva Suomen vanhimmasta valomajakasta ja kerro mikä sen nimi on? Onko majakan kolmannessa kerroksessa kirkko vai kirjasto? (2p)
15. Minkä Itämeren vesistön ja kaupungin alueella majakka sijaitsee? (1p)
16. Milloin Suomen vanhin valomajakka rakennettiin? (1p)
Mahtavaa! Olet jo kiivennyt peräti 16 tiedonporrasta. Nyt olet toisessa kerroksessa. Seuraavaksi pääset tutustumaan Suomen majakoiden kulta-aikaan (jaossa 12 pistettä). Kolmas kerros odottaa 12 tiedonportaan päässä. Tsemppiä matkaan!
Tiesitkö, että 1800-luvulla ja 1900-luvun alkupuolella Suomessa rakennettiin paljon majakoita? Suomen rannikoilla on yhä pystyssä noin 50 eri aikakausina rakennettua majakkaa ja noin 30 pookia. Monet niistä ovat kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja usein tunnettujen arkkitehtien luomuksia.
17. Etsi kuva Suomen ja Pohjoismaiden korkeimmasta majakasta. Mikä se on? (1p)
18. Mikä sen korkeus on merenpinnasta? (1p)
19. Milloin tuo mahtimajakka on rakennettu? (1p)
20. Minkä kaupungin lähistöllä majakka sijaitsee? (1p)
21. Suomessa on kuitenkin yksi kirkko, jonka tornissa oleva majakan valo loistaa vielä korkeammalla merenpinnasta laskettuna. Mikä kirkko on kyseessä? (1p)
22. Kuinka korkealla kirkon tornissa valo loistaa? (1p)
23. Bonustehtävä. Hyppää kerralla kolme tiedonporrasta (23, 24 ja 25) ylöspäin. Axel Hampus Dahlström oli tunnettu majakka-arkkitehti. Etsi kuvat ja nimeä kolme Suomen majakkaa, jotka hän suunnitteli (3p)
26. Yksi Suomen komeimmista majakoista on Isokarin majakka, joka on yhä toiminnassa oleva merenkulun turvalaite. Etsi kuva Isokarin majakasta. Milloin majakka on rakennettu? (1p)
27. Mihin kansallispuistoon Isokarin majakkasaari kuuluu? (1p)
28. Perinteisten majakoiden rakentaminen hiipui 1950-luvulla. Vuonna 1953 valmistui viimeisimpien joukossa Kylmäpihlaja Rauman edustalle. Etsi kuva Kylmäpihlajan majakasta ja kerro mitä sinulle tulee majakan ulkomuodosta mieleen? (1p)
Bravoooo! Olet nyt jo korkealla, neljännessä kerroksessa. Takana on jo 28 tiedonporrasta. Kulje vielä seitsemän tiedonporrasta, niin olet perillä viidennessä kerroksessa. Matkalla huipulle tutustut Majakoiden nykyaikaan (jaossa 7 pistettä).
Tiesitkö, että aikoinaan joillakin majakkasaarilla eli jopa useiden kymmenien ihmisten yhteisöjä? Majakkamestari ja majanvartijat perheineen asuivat saarilla ympäri vuoden huolehtien majakan toiminnasta.
29. Miksi nykyaikana majakan valo pysyy toiminnassa ilman jatkuvaa ihmistyövoimaa? (1p)
30. Mikä puolestaan on aiheuttanut sen, että monet majakoista ovat tulleet laivoille tarpeettomiksi? (1p)
31. Uusimmat Suomen majakat ovat kiinni suoraan merenpohjassa keskellä ulappaa. Etsi kuva Helsingin edustalla olevasta pohjamajakasta (1p)
32. Miksi pohjamajakoiden huipulla on usein pyöreä tasanne? (1p)
33. Aiemmin nykyisten pohjamajakoiden paikoilla saattoi sijaita majakkalaiva. Etsi kuva majakkalaivasta (1p)
34. Bonustehtävä. Hyppää vielä viimeiset kaksi tiedonporrasta (34 ja 35) huipulle.
Valitse kuitenkin ensin alla olevista oikea vaihtoehto (2p)
1) Jos olet vieraillut jollain majakalla/bongannut jonkun majakan: Etsi kuva kyseisestä majakasta. Mikä sen nimi on ja missä se sijaitsi?
TAI
2) Jos et ole vieraillut millään majakalla: Etsi kuva majakasta, jossa haluaisit vierailla/bongata. Mikä sen nimi on ja missä se sijaitsee?
Nopeustesti valmis. Kerrassaan upeaa, onneksi olkoon! Olet kiiruhtanut majakkatiedon huipulle.
Sinussa on ainesta vikkeläksi majakanvartijaksi.
Oikeat vastaukset nopeustestin kysymyksiin löydät blogista (15.4.2019 päivitys).