Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

9 + 1 tapaa harrastaa majakoita. Vinkkilista majakkaharrastuksen pariin.

 

1. Majakkaretket kotimaassa

Majakkaharrastuksen kohokohtia ovat luonnollisesti matkat majakoille. Suomessa on useita majakoita, joilla pääsee vierailemaan ilman omaa venettä. Säännöllistä risteilyliikennettä järjestetään pääasiassa kesäkuukausina, tilauksesta mahdollisesti muulloinkin. Kansainvälisenä majakkapäivänä elokuussa voi aueta ovia sellaisiin paikkoihin, joihin ei muuten pääse. Tutki mahdollisuuksia majakoiden kotisivuilta. Joillakin majakoilla voi myös yöpyä.

 2. Majakkaretki lomamatkan yhteydessä

Lyö kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja valitse ulkomaille matkustaessasi lomakohde, jossa voit yhdistää majakkabongailun muuhun toimintaan. Merellisillä alueilla saattaa olla helposti bongattavia majakoita myös mantereen puolella. Paikallinen merenkulkumuseo kannattaa katsastaa samaan syssyyn. Myös naapurimaista kuten Virosta löytyy majakoita. 

3. Video- ja valokuvaus

Merelliset maisemat, luonto ja majakat ovat upeita kohteita valokuvauksen kannalta. Jälkikäteen on mukava palata muistelemaan reissuja, kun tunnelmat on otettu huolella talteen.

4. Majakkaseura 

Liity jäseneksi ja/tai tue toimintaa esim. ostamalla majakkatuotteita. Katso lisätietoa Suomen majakkaseuran kotisivuilta.

5. Tietokirjallisuus 

Suomen majakoista ja majakkasaarista, myös ulkomaisista majakoista, löytyy runsaasti mielenkiintoista tietokirjallisuutta ja upeita kuvitettuja teoksia. Nojatuolimatka majakoille ei ole huono vaihtoehto talviaikaan. Samalla voit suunnitella seuraavan kesän unelmiesi majakkamatkaa. 

6. Kaunokirjallisuus 

Majakkatarinat ovat usein jännittäviä lukukokemuksia. Majakoiden maailmaan sijoittuvia klassikkoromaaneita on niin aikuisille kuin lapsille. Tutustu myös rohkeasti uudempiin majakkakirjoihin, kuten vaikka Taikamajakat. Hyödynnä kirjastojen ja antikvariaattien kokoelmia. Niistä voi löytyä teoksia, joita ei kirjakaupoista enää löydy. Kirjastojen kokoelmia voi tutkia helposti Kansalliskirjaston Finna- ja Melinda-palvelujen avulla. Kaikki suomalainen julkaisutuotanto on luetteloitu Kansallisbibliografiaan (Fennica), jonka aineistot ovat niin ikään haettavissa yllä mainituista palveluista. Mikäli et löydä kaipaamaasi kirjaa kirjastosi kokoelmasta, tee hankintaehdotus.

7. Elokuvat

Katso majakka-aiheisia elokuvia ja dokumentteja. Näitä löytyy laidasta laitaan, kuten kirjojakin.

8. Majakoiden keräily

Mikäli olet keräilijätyyppiä, majakat ovat oivallinen kohde. Majakkareissuilta voi hankkia pienoismalleja majakoista tai erilaisia matkamuistoja. Tarjolla on monen moisia majakkalyhtyjä. Kaiken kaikkiaan tässä kohtaa vain mielikuvitus on rajana. Ihan mitä vain voi tulla reissuilla vastaan, hienoa designia tai kiinalaista rihkamaa. Kirpputoreja ei kannata unohtaa.

9. Majakkahengessä sisustaminen

Näyttävä majakkakokoelma on jo itsessään hieno sisustuselementti. Kaikenlaisia muitakin majakka-aiheisia tuotteita on toki saatavilla: tauluja, tyynynpäällisiä, pyyhkeitä (varsinkin keittiöpyyhkeitä), mukeja, jääkaappimagneetteja, majakkalyhtyjä. Koristemajakoita puutarhaan. Jopa valolla varustettuja majakkatyynyjä on olemassa! Jos aikaa ja intoa riittää, niin näppärä voi tehdä ja askarella näitä itsekin. 

10. Jokin muu tapa harrastaa majakoita. Kehitä itse itsellesi parhaiten sopiva tapa!