Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Taikamajakat-blogi. Kaikenlaista tarinaa majakoista ja majakkaharrastuksesta.

Lisätty 01.04.2024

Majakoita yllin kyllin, Itämeren monet majakat matkakohteina.

Kas vain, kesäaika alkoi jälleen ja sen myötä kevät etenee ja kohta on sitten taas ihan oikeasti kesä. Katseet suuntautuvat kohti majakoita. Itämerellä on paljon bongattavia majakoita. Majakkamatkakohteita riittää. Ruotsalainen valokuvaaja-kirjailija-majakkaharrastaja Magnus Rietz julkaisi vuonna 2019 järkälemäisen Fyrar runt Östersjön -teoksen, jota varten hän kuvasi neljässä vuodessa peräti 181 majakkaa Itämeren rannoilta: Ruotsista 52 kpl, Tanskasta 22 kpl, Saksasta 17 kpl, Puolasta 17 kpl, Liettuasta 2 kpl, Latviasta 10 kpl, Virosta 21 kpl, Venäjältä 18 kpl ja Suomesta 22 kpl. A4-tiiliskivi käsittää yli 415 sivua.

Kirjan painopiste on häikäisevän upeissa valokuvissa. Siinä saattaisi valinnan vaikeus iskeä, jos pelkästään kuvien perusteella voisi reissukohteen valita. Teksteissä on lyhyesti tietoa majakoista ja joitakin kiinnostavia nostoja. Historiaa ja sen tyyppistä faktaa ei juuri käsitellä, mutta kunkin majakan kohdalla on kiinnostava tieto, onko se avoinna yleisölle. Kirjoitin mainitusta kirjasta 7.1.2020 blogiartikkelin otsikolla Itämeren ihmeet, pikakelaus yhdeksän maan majakoille. Juttu on tehty ruotsinkielisen version pohjalta, koska suomenkielistä kirjaa ei tuolloin vielä ollut saatavilla. Nyt sattumalta tämän vuoden pääsiäislukemistoon valikoitui kirjastosta kohdalle osunut vuonna 2021 ilmestynyt suomenkielinen versio Rietzin kirjasta, suom. Itämeren majakat. Mielenkiinnolla vertailin kirjaa alkuperäiseen, mutta en ole havainnut kirjoissa muita eroavaisuuksia kuin kannet. Suomenkielisen kirjan kannessa on Lågskärin majakka Ahvenanmaalta. Ruotsinkielisessä versiossa on Virosta Tahkunan majakka, jota Rietz hehkuttaakin tekstissään jopa Itämeren majakoiden kuningattarena!

Suomen ja Ruotsin majakat sijaitsevat tyypillisesti merimatkan päässä saarilla kun taas esimerkiksi Tanskassa, Puolassa ja Saksassa osalle majakoista pääsee autollakin, koska ne sijaitsevat rannikolla. Puolasta löytyy huikean korkeita majakoita, joilla voi vierailla, muun muassa koko Itämeren korkein Swinoujscie (68 metriä).

Rietzin kirjassa ei ole mukana aivan kaikkia Suomen vanhoja majakoita, eikä myöskään pookeja eli valottomia tunnusmajakoita, eikä uudempia meren pohjaan juntattuja pohjamajakoita. Viime mainituista tosin ei iloa majakkamatkailijalle paljon olisikaan. Pookit puolestaan ovat suomalainen erikoisuus ja niihin liittyy paljon merellistä historiaa. Kuvia sekä infoa kotimaan majakoista ja pookeista löytyy muun muassa tältä majakkaseuran koontisivulta. Reissujen suunnitteluun apuja saa myös kokoomateoksista, joita on tehty Suomen majakoista. Katso täältä kirjavinkkejä.

Majakkamatkoja suunnitellessa ensimmäiseksi kannattaa varmistaa majakoiden saavutettavuus. Läheskään kaikki majakat eivät ole yleisölle saavutettavia. Majakka tai itse saari voi olla suljettu syystä tai toisesta. Rakennus voi olla huonokuntoinen, sijainti vaikea. Syitä riittää. Ajankohtaisin info löytyy majakoiden kotisivuilta ja kuntien matkailusivuilta. Muutamia Suomen majakoita on kuitenkin pysyvästi matkailukäytössä ja niille järjestetään säännöllistä risteilyliikennettä kesäaikaan, joten majakoille pääsy ei edellytä omaa venettä. Osaan majakoista matkoja on tarjolla vain rajoitetusti joinakin tiettyinä päivinä, kuten kansainvälisenä majakkapäivänä elokuussa. Muutamissa paikoissa voi yöpyä joko itse majakassa tai muissa majakan läheisyydessä olevissa rakennuksissa, kuten vanhoissa majakanvartijoiden tai luotsien taloissa. Majakkasaaret ovat usein ainutlaatuisia eliöympäristöjä. Lintujen pesimäaikoina maihinnousu niille tai niillä liikkuminen saattaa olla rajoitettua. Sään tuomiin yllätyksiin kannattaa majakkareissuilla varautua, erityisesti tuuli voi estää reissun toteutumisen.

Tästä Taikamajakat-blogista löydät monia juttuja majakkamatkoista. Vinkkejä on esimerkiksi näissä aiemmissa jutuissa:

6.5.2023 Kohti uutta majakkakesää, tunnetko nämä majakat?

8.5.2023 Vastaukset Tunnetko nämä majakat -arvoituksiin ja lisää reissuvinkkejä