Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Taikamajakat-blogi.

Lisätty 03.07.2019

Kesäisiä ilmiöitä ja lähibongausta.

Lenkkeillessäni muutama päivä sitten rantaraitilla kohdalle osui mieleenpainuva näky. Suojaisassa meren poukamassa rantaviivaa myötäillen lipui joutsenperhe iltauinnilla. Isot linnut paimensivat äskettäin kuoriutuneita pikkupoikasiaan. Toinen vanhempi johdatti letkaa, ja neljä harmaata pörrökasaa uiskenteli sen jäljessä. Välillä poikueen päät sukelsivat veden alle etsimään ravintoa. Viimeisenä tuli emo selässään viides poikanen. Tuskin voi kuvitella lintulapselle mukavampaa paikkaa kuin emon turvallinen pehmeä selkä, mutta miksi juuri se yksi poikanen oli päässyt aitiopaikalle?

Olivatko pikkuisen voimat ehtyneet? Ei kai se vain ollut loukkaantunut? Oliko se perheen lellikki vai muuten vain luonteeltaan vapaamatkustaja, tai ehkä se oli arka tai ujo? Vähän ajan kuluttua poikanen kuitenkin liukui sulavasti veteen ja liittyi sisarustensa seuraan. Se vaikutti kaikin puolin pirteältä ja hyväkuntoiselta. Lepohetki oli ilmeisesti tehnyt tehtävänsä.

Kuvia joutsenperheestä on kuvagalleriassa!

Pääkaupunkiseudun, Helsingin ja Espoon, rannat ja läheiset saaret ovat hyviä ulkoilu- ja retkikohteita. Rantaviivaa on kymmeniä kilometrejä ja uusia saaria on yhä avattu matkailukäyttöön. Espoossa alkoi risteilyliikenne viime vuonna Pentalan saareen, joka sijaitsee kauniissa Suvisaaristossa. Saaressa on vaikka mitä mielenkiintoista, ja se ihastuttaa moni-ilmeisyydellään. Varsinainen saaristomuseo Pentala sijaitsee vanhalla kalastajatilalla. Museoalueella on useita vanhoja rakennuksia, joista vanhin on peräti 1700-luvun puolelta. Tilalla asuttiin ympärivuotisesti vielä 1980-luvulla. Saaressa on myös luonnonhiekkaranta ja Pentalanjärven tuntumassa kulkeva luontopolku. Jännä erikoisuus tosiaan tämä järvi, joka sijaitsee meressä olevassa saaressa!

Helsingin edustalla puolestaan avautuivat kolmisen vuotta sitten julkiseen käyttöön Vallisaari ja Kuninkaansaari, joista on tullut monien suosikkikohteita. Ei ihme sillä saarten upea luonto varmasti lumoaa kenet tahansa ja näköalatasanteilta aukeavat hulppeat maisemat merelle ja läheisen Suomenlinnan yli jopa Helsinkiin asti. 

Itselläni perinteinen kesän suosikkikohde on tietysti Suomenlinna, jossa tulee vierailtua vuodesta toiseen. Majakkaharrastajan näkökulmasta se onkin mielenkiintoinen kohde. Sieltä käsin voi bongata parikin majakkaa. Ensinnäkin oletko havainnut, että Suomenlinnan kirkko on myös Suomen ainoa yhdistetty lento- ja merimajakka? Toiseksi Suomenlinnan laitamilta näkyy myös Harmajan majakka. Nämä kaksi valotornia eivät suinkaan ole sattuman varaisesti niin lähekkäin toisiaan, vaan tarkasti suunnitellussa linjassa keskenään laivojen Helsinkiin tulon turvaamiseksi.

Suomenlinnan kirkko oli alun alkaen Viaporin linnoituksen ortodoksinen varuskuntakirkko sipulikupolitorneineen. Suomen itsenäistymisen jälkeen vuonna 1929 se muutettiin luterilaiseksi kirkoksi. Rakennuksesta tuli nykymuotoinen virtaviivainen kirkkomajakka, jonka tornissa valo loistaa yli 54 metrin korkeudessa meren pinnasta katsottuna ja maasta noin 42 metrissä. Kiinnostava vertailukohde on Suomen korkein majakka, Bengtskär, joka kipuaa merenpinnasta 51 ja maanpinnasta noin 46 metriin asti.

Kukapa ei olisi Helsingin edustalla laivalla matkatessaan nähnyt Harmajan majakkaa, pientä ja punavalkoista tornia seisomassa harmaan neliömäisen alustan päällä. Moni tuskin on tullut ajatelleeksi tai on tietoinen paikan värikkäistä vaiheista menneiden vuosisatojen aikana. Kallioisella luodolla epäillään olleen eriasteisia merimerkkejä jo 1500-luvulta lähtien. Nykyisen tornin rakennusvuosi on 1883. Jo käyttöönotettaessa piskuinen 7 metriä korkea torni oli aivan liian matala. Niinpä sitä korotettiin myöhemmin nostamalla torni jalustan päälle nököttämään. Näin rakennelma kasvoi nykyiseen 14 metriin ja merenpinnasta katsottuna 24 metriin.

Palatessa Suomenlinnan retkeltä Helsingin kauppatorille on vielä mahdollisuus bongata kolmaskin majakka. Kauppatorin vieressä Uspenskin katedraalin alapuolella (Meritullintori) on ankkuroituna pirteän punainen majakkalaiva Relandersgrund. Historiallinen alus on vuodelta 1888, ja se toimii nykyisin ravintolana ja juhlatilana. Relandersgrund on Suomen vanhin säilynyt majakkalaiva. Suomessa on ollut käytössä eri aikoina 15 majakkalaivaa. Viimeinen poistui käytöstä Kemin edustalta 1970-luvulla. Nykyaikana merenpohjaan juntatut majakat ovat korvanneet majakkalaivat.

Avainsanat: Pentala, Vallisaari, Suomenlinna, Harmaja, majakka, majakkalaiva