Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Taikamajakat-blogi.

Lisätty 24.03.2024

Bussilla maailman laidalle, Punta de Tenon majakka.

Atlantin syleilyssä sijaitsevalla Teneriffan saarella on yhä paikkoja, joissa voi kokea aivan jotain muuta kuin massaturismin paljon puhuttuja ilmiöitä. Viime vuoden tammikuussa teimme majakkamatkan Punta de Tenon majakalle, joka sijaitsi aivan saaren läntisimmässä kohdassa suojellulla Tenon alueella. Majakalle matkasimme kahdella julkisen liikenteen bussilla Pohjois-Teneriffan Puerto de la Cruzin pienestä lomakaupungista. Perillä tuntui kuin olisimme saapuneet majakalle maailman laidalle.

Kartan mukaan matkan pituus Puerto de la Cruzista majakalle oli noin 50 km. Saarella oli kuitenkin kovia korkeuseroja, joten bussin kulku oli verkkaista monin paikoin kapeilla teillä. Vuoristoiset vehreät maisemat hivelivät silmiä, ja loppiaisaaton sää suosi kuin meillä kauniina kesäpäivänä. Saarta hallitseva tulivuori Teidekin pilkahteli siellä täällä näkyviin lumihuippunsa kanssa. Ensimmäisellä bussilla kuljimme Buenavista del Norteen, jossa hyppäsimme majakalle menevään paikallisbussiin. Mitä lähemmäksi majakkaa pääsimme, sitä jännittävämmäksi reissu muuttui. Viimeiset kilometrit bussi ajoi kapeaa yksikaistaista serpentiinitietä, jonka toisella puolella kohosi vuorenseinämä korkeuksiin ja toisella puolella putosi jyrkänne Atlantin aaltoihin. Välillä bussi sukelsi pimeään tunneliin ja sen jälkeen kiemurteli taas yhä korkeammalle, lopulta laskeutuen taas pujotellen alaspäin kunnes saavuimme majakalle. Ei ihme, että serpentiinitiellä on nykyisin yksityisautoilu kielletty ja sateiden aikaan tie kokonaan suljettu esimerkiksi maanvyöryjen vaaran takia.

Teneriffan maaperä on tuliperäistä mustaa laavahiekkaa ja kiveä. Tenon alueella tätä ei tosiaan voinut olla huomaamatta. Punavalkoinen pyöreä majakka kohosi tummien kiviröykkiöiden keskeltä autiossa maisemassa taustanaan loputon ulappa. Vaikutelma oli kuin toisesta maailmasta, äärettömän ääreltä. Kasvillisuutta ei juuri ollut, eikä myöskään mitään palveluja, kahviloita, kioskia tai muuta sellaista. Oma vesipullo oli ehdoton ja päähine, sillä aurinko paahtoi jopa tammikuussa täydeltä terältä.

Nykyinen yhä käytössä oleva noin 20-metrinen majakka Punta de Tenossa on vuodelta 1978. Sen vieressä on vielä vanha vuoden 1897 matala harmahtava majakkarakennus, jossa on piskuinen 8-metrinen valotorni. Majakoiden pihapiiri oli suljettu korkealla portilla, ja ne eivät olleet yleisölle avoimia. Kuvagalleriassa on reissukuvia.

Teneriffalla on kaikkiaan seitsemän toimivaa majakkaa. Buenavistan valkoisen erittäin modernin oloisen majakan, jossa portaat muodostavat ns. korkkiruuvin, bongasimme mennen tullen kaukaa rantaviivan tuntumasta bussin ikkunan läpi. Puerto de la Cruzissa kohtasimme majakan kävellessämme aallonmurtajaa muistuttavalla rantakaistaleella. Majakka oli modernin neliskulmainen ja sen sisällä oli liekkimäiset koristeet. Erikoisinta tässä oli kuitenkin se, että majakan katveessa oli merenrantapysäköintialue. Siinä oli yksi jos toinenkin asuntoauto ja muu kulkupeli löytänyt taukopaikkansa. Tämä oli todellakin toinen ääripää verrattuna Punta de Tenon autioon majakkaseutuun. Sinänsä Puerto de la Cruzin pitkä aallonmurtaja oli ihan vaikuttava paikka seurata Atlantin aaltoja ja katsoa, kuinka valtavat tyrskyt pärskähtivät päin rantaviivaa yhä uudelleen ja uudelleen. Matkalla Teneriffan eteläiselle lentokentälle bongasimme lisäksi vielä yhden majakan mennen tullen bussin ikkunasta. Rantaviivan tuntumassa näkyi 1970-luvulla tehty punavalkoinen moderni Punta Abonan majakka, joka oli saman oloinen kuin Punta de Tenon majakka mutta reilusti korkeampi.