Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Taikamajakat-blogi.

Lisätty 01.01.2024

Kesämuistoja pyramidimajakan katveesta, Lågskärin majakka.

Uusi majakkavuosi käsillä. Vuoden 2024 majakkakalenterin kannessa komeilee Lågskärin majakka Ahvenanmaalta. Siitä inspiroituneena kerron tässä jutussa hieman omasta matkastani Lågskärin majakalle. Se onkin vielä hyvin muistissa, koska viime kesänä tuli käytyä siellä. Kuvagalleriassa on reissukuvia.

Hypätessämme heinäkuisena aamuna Maarianhaminan Itäsatamassa veneen kyytiin kesä näytti parhaat puolensa. Peilityyni meri, pilvetön taivas, kirkas auringonpaiste olivat upeasti läsnä siinä hetkessä. Matka noin 20 kilometriä Maarianhaminasta etelään avomerellä sijaitsevalle Lågskärin majakkasaarelle lupaili mitä parhaimpia olosuhteita. Risteilyliikennettä saarelle ei järjestetä, mutta Shiplandin nopealla taksiveneellä sinne pääsee sään salliessa alle tunnissa.

Veneen ajettua pois rannikon suojasta pelityyni maisema olikin sitten muisto vain. Nimittäin mitä kauemmaksi etenimme, sitä eläväisemmäksi meri muuttui. Aallot paukkuivat veneen laitoja vasten ja pärskäyttivät korkeita vesikaaria sen ympärillä. Taksiveneen istumapaikat sijaitsivat suojassa kuomun alla, joten vesisuihkulta välttyi matkan aikana. Töyssyistä kyyti kuitenkin oli. Ilman turvavyötä siinä menossa olisi saattanut suistua penkiltä useamman kerran. Tuon tuosta vene pompahti ylöspäin aallonharjalle tömähtäen saman tien taas alas. Majakkasaaren liepeillä tuulet vaikuttivat vaimeammilta tai ainakaan sillä kertaa ne eivät haitanneet liikaa rantautumista, vaan pääsimme maihin turvallisesti kippari Villen ohjauksessa. Laakealla kalliosaarella ei nykyisin ole varsinaista laituripaikkaa, mikä aiheuttaa omat haasteensa maihinnousulle tietyissä olosuhteissa.

Lågskärin majakka on yksi Suomen erikoisimpia, kauneimpia ja tunnetuimpia majakoita. Syy lienee selvä. Onhan se katkaistua pyramidia muistuttaen varsin eksoottinen ja kuvauksellinen. Niinpä se on päätynyt myös majakkakirjojen kansikuviin, kuten esimerkiksi Magnus Rietzin suomenkieliseen versioon Itämeren majakat -kirjasta. Harmillisesti nykyisellään majakan ulkoasu on lähempää katsottuna nukkavieru, sillä se kaipaisi kunnostusta ja uutta väriä pintaansa. Haavankeltajäkälä kasvaa isoina kasvustoina satavuotiaan teräsbetonisen tornin seinissä. Nykyinen majakka on vuodelta 1920.  Sen linssistö oli alkuaan tehokas, ja se oli maailman ensimmäisiä automaattisesti pyöriviä laitteistoja. Jo paljon aiemmin Lågskärin saarella oli ollut monta muuta merimerkkiä alkaen 1600-luvun kivisestä kummelista. 1700- ja 1800-luvulla rakennettiin tunnusmajakoita ja valomajakoita, jotka kaikki kokivat kohtalonsa eri tavoin sotien seurauksena.

Majakkaretken kohokohta on tietysti aina torniin kiipeäminen. Lågskärin majakan huipulle johtaa 175-askelinen kierreportaikko. Torni on 33 metriä korkea, mutta merenpinnasta se ulottuu jopa yli 42 metriin. Kiipeämisen lomassa saattoi välillä pysähtyä katsomaan huikeita näkymiä tornin ikkunoista ja ihmettelemään edesmenneiden ampiaisten kasoja ikkunasyvennyksissä. Oli mahtanut jossain vaiheessa tornissa pörriäisten kuhina käydä. Nyt oli kuitenkin hiljaista, vain joku hämähäkki ja perhonen siellä lisäksemme liikkuivat.  

Niin majakan huipulta kuin itse saareltakin näkyi pitkälle aurinkoisella ja kirkkaalla kelillä.  Länsipuolelta voi bongata karulla kallioluodolla sijaitsevan Flötjanin majakan. Punavalkoinen Flötjan on Lågskärin majakkaan verrattuna modernin oloinen putkilomainen majakka. Se on rakennettu vuonna 1953 ja on 22 metriä korkea. Flötjanin valmistuminen vähensi Lågskärin majakan merkitystä. Kun majakanvartijat lähtivät Lågskärin majakalta yli kuusikymmentä vuotta sitten, sen valolaitteisto vaihdettiin teholtaan pienemmäksi. Saari ei kuitenkaan autioitunut, vaan noista ajoista lähtien siellä on toiminut Ålands Fågelskyddsföreningenin lintuasema. Lintuharrastajien voimin majakanvartijoiden vanhoja rakennuksia on ylläpidetty ja kunnostettu. Kauniin keltaiset rakennukset majakan katveessa näyttivätkin idyllisiltä ja hyväkuntoisilta.

Paluumatka Lågskäriltä Maarianhaminaan oli jo tutuksi tulleeseen tapaan töyssyinen. Matkalla poikkesimme Lilla Båtskärin saarella, joka tunnetaan myös nimellä Nyhamn. Saaren maisemaa hallitsevat vanhat rumat kaivostornit ja nykyaikaiset tuulivoimalat. Miljöö on hyvin erilainen kuin Lågskärin tunnelmallisella saarella. Nyhamnissa on aikoinaan sijainnut kaivostorniin sijoitettu majakka, mutta se on poistettu käytöstä vuonna 2007.