Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Taikamajakat-blogi.

Lisätty 12.02.2023

Perusta oma Taikamajakat (etä)lukupiiri. Kutsu mukaan mummot ja junnut.

Lukupiiri on kiva tapa kutsua läheisiä ja ystäviä yhteen vaihtamaan ajatuksia kirjallisuudesta. Lukupiirin voi järjestää lähi- tai etätapaamisena ja vaikka näiden yhdistelmänä, hybridinä.  Etälukupiirit tulivat tutuksi korona-aikana ja niitä voi jatkaa edelleenkin mutta myös perinteisempää kokoontumista voi suosia kukin tilanteensa mukaan.

Näin perustat oman (etä)lukupiirin:

  1. Kutsu lukupiiriin henkilöt, joiden kanssa haluat keskustella ja vaihtaa ajatuksia kirjasta.
  2. Valitkaa ryhmälle yhteydenottotapa toisin sanoen joko jokin sähköinen kanava, videopuhelu tai muu sellainen, jonka kautta etälukupiirin keskustelut käydään tai sopikaa paikasta, jossa kokoontuminen tapahtuu.  
  3. Valitkaa lukupiirin aihe, tässä tapauksessa seikkailukirja Taikamajakat tai sen jatko-osa Taikamajakat ja Helttakeisari. Täällä  on tietoa kirjan hankintapaikoista, mikäli sinulla ei vielä ole sitä. Voit myös tutustua sähköiseen e-kirjaan, joka on edullinen vaihtoehto.  
  4. Sopikaa lukupiirin lähestymistapa. Vaihtoehdot voivat olla

1) kirjavinkkaus etälukupiiri:
Yksi lukee kirjan ja esittelee sen muille, kysymyksiä ja keskustelua kirjasta. 
TAI

2) varsinainen etälukupiiri:
Kaikki lukevat kirjan, ajatusten vaihtoa ja keskustelua kirjasta.

Alla vielä esimerkkejä kirjavinkkauksen tai lukupiirin keskusteluaiheista:

Tapahtumapaikat

Kirja sijoittuu merelliseen saaristomiljööseen Tuikkulahdelle, Suiston satamakaupunkiin ja majakkasaarille. Minkä nimisissä paikoissa taikamajakat asuvat? Mikä kirjan tapahtumapaikoista miellyttää sinua eniten? Miksi?

Tapahtuma-aika

Tarinat kulkevat tässä päivässä, mutta sukeltavat myös eri aikakausiin ja jopa yli sadan vuoden päähän majakoiden syntylähteille. Sukupolvien takaiset menneisyyden varjot nostavat päätään. Minkä ajanjakson tarinat ovat kiinnostavimpia? Miksi? 

Sankaruus

Kirja on perinteinen seikkailukirja siinä mielessä, että henkilöissä on hyviksiä ja pahiksia. Majakat ovat yliluonnollisia voimia ja kykyjä omaavia ”supersankareita”. Mukana on siten fantasian aineksia. Kerro esimerkkejä, miten ihmisten ja taikamajakoiden sankaruus ilmenee kirjassa? Kuka on sinun suosikkisi taikamajakoista, entä kirjan henkilöistä? Miksi?

Tosielämän sankaruus ei ole taikatemppuja ja ihmetekoja, vaan arkipäivän tekoja, toisten auttamista ja yhdessä selviytymistä. Missä tilanteissa sankaruus erityisesti ilmenee mielestäsi nykypäivässämme?

Taikamajakat

Jokainen kirjan majakkasankareista on omanlaisensa hyvine ja huonoine puolineen. Jokaisella on oma ainutlaatuinen historiansa, ihan niin kuin jokaisella ihmiselläkin. Minkä taikamajakan tarina oli sinusta koskettavin? Miksi?

Loppuhuipennus

Minkälaisia ajatuksia kirjan loppu herätti? Jos sinun pitäisi kirjoittaa kirjalle vaihtoehtoinen loppu, minkälainen se olisi?

Inspiraatio

Mikä sinua innostaa majakoissa? Miksi luulet majakoiden aikojen saatossa kiehtoneen monia kirjailijoita ja taiteilijoita? Miksi arvelet kirjailijan halunneen kirjoittaa juuri tämän kirjan?

Suomen majakat

Suomessa on kymmeniä hienoja majakoita. Mikä Suomen majakoista on sinun suosikkisi? Miksi?

 

Voit lukea aiemmasta blogitekstistä (29.3.2020 päivitys) Taikamajakat-kirjojen kirjoittajan taustoitusta ensimmäiselle kirjalle ja terveiset taannoisille etälukupiiriläisille.