Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Taikamajakat-blogi.

Lisätty 29.05.2022

Kesän kynnyksellä, majakkakesä 2022.

Kukapa ei olisi aina silloin tällöin harmitellut kotimaan ajoittain ankeita ja vaihtelevia sääolosuhteita sekä vuodenaikojen juoksua. Ihana ja ikuinen kesä on aina unelmissa! Myös majakkaharrastajalle kesä on ehdottomasti SE vuodenaika, koska silloin majakoille taas pääsee. Kaksi edellistä kesää meni enemmän tai vähemmän koronarajoitusten varjossa toisin kuin nyt alkava kesä, joten tarjontaa on odotettavissa enemmän myös majakoilla. Kotimaan matkailu ja kaikenlainen ulkoilu ja luonnossa liikkuminen on lisääntynyt parin edellisen vuoden aikana. Mielenkiintoista nähdä, jääkö trendi pysyväksi. Majakoille on viime vuosina ollut suorastaan tunkua. Esimerkiksi Suomen Majakkaseura on kertonut, että tulijoita retkille on tyypillisesti enemmän kuin paikkoja.

Luonnossa säännöllisesti liikkuessa havaitsee, mikä rikkaus loppujen lopuksi vuodenaikojen vaihtelu onkaan. Keväällä luonnon heräämistä on erityisen kiinnostavaa seurata. Enpä lainkaan ihmettele, että luontokuvaus on varsin suosittua.

Majakkasaaret ovat usein ainutlaatuisia eliöympäristöjä ja hienoja kuvauskohteita. Lintujen pesimäaikoina maihinnousu niille tai niillä liikkuminen saattaa olla rajoitettua. Ajankohtaiset tiedot majakoille pääsystä kannattaa tarkistaa majakoiden kotisivuilta tai kuntien matkailusivuilta, Majakkaseuran retkien osalta seuran nettisivuilta. Useimmissa tapauksissa Majakkaseuran retkillä vaaditaan kuitenkin seuran jäsenyyttä. Muutamia Suomen majakoita on pysyvästi matkailukäytössä ja niille järjestetään säännöllistä risteilyliikennettä, joten majakoille pääsy ei edellytä omaa venettä. Joissakin paikoissa voi yöpyä joko itse majakassa tai muissa majakan läheisyydessä olevissa rakennuksissa, kuten vanhoissa majakanvartijoiden tai luotsien taloissa.

Vilkkain majakkaristeilykausi on tyypillisesti kesäkuun puolivälistä elokuulle. Joillekin majakoille voi päästä jo toukokuussa tai kesäkuun alussa ja vielä myöhään loppukesästä joinakin päivinä viikossa tai viikonloppuisin. Muutamalle mielenkiintoiselle ja hyvin erilaiselle majakalle, kuten Söderskärille, Bengtskärille, Isokarille ja Kylmäpihlajalle on jo ainakin satunnaista liikennöintiä. Ihastuttavalle ja niin perinteisen oloiselle Sälgrundin majakalle on tänä kesänä päiväretkiä tarjolla kesäkuun lopusta elokuun alkupäiviin. Tyypillisesti merimatka majakkasaarille kestää noin 1-2 tuntia yhteen suuntaan, mutta Sälgrundin saaren saavuttaa jopa 10 minuutissa, jos lähtöpisteenä on Kaskisten Kalasataman laituri. Huomioi kuitenkin, että metsäisillä majakkasaarilla kuten Isokari ja Sälgrund joutuu merimatkan lisäksi patikoimaan kunnon tovin päästäkseen majakan luo.

Utön saari edustaa yhtä ääripäätä, sillä sinne merimatka kestää jopa 4-5 tuntia. Käytännössä pelkkä päiväretki ei tällöin onnistu. Utö on poikkeava majakkasaari myös siinä suhteessa, että siellä asuu noin 40 ihmistä vakituisesti ja tämän vuoksi yhteysalusliikenne on ympärivuotista. Toista ääripäätä edustaa söpö Kallon majakka Porin Reposaaressa, jonka luokse voi huristella autolla. Näppärää ja varsin eksoottista meidän oloissa, koska muita majakkakohteita ilman merimatkaa ei löydy.

Merimatkat toki lisäävät majakkamatkojen viehättävyyttä, mutta voivat myös peruuttaa ne. Majakkareissut ovat hyvin riippuvaisia sääolosuhteista, ja varsinkin tuuli voi helposti estää koko matkan.  Tuuli luokkaa 12-13 m/s estää jo rantautumisen, jolloin matka jää toteutumatta. Olen itsekin tämän muutamia kertoja kokenut. Majakkamatkojen ennalta suunnittelu ja aikatauluttaminen voi olla haastavaa erityisesti kohteisiin, joille pääsee vain muutamana päivänä kesän aikana.

Kokkolassa Tankariin risteillään keskikesällä keskiviikkoisin ja Porin lähistöllä Säpin majakalle on venematkoja heinäkuussa tiettyinä päivinä. Hangossa Russarön majakkasaarta hallinnoi puolustusvoimat, joten yleisöristeilyjä sinne järjestetään vain muutamina päivinä kesän aikana. Elokuun kolmantena viikonloppuna vietetään vuosittaista kansainvälistä majakkapäivää, jolloin majakoilla voi olla erilaisia tapahtumia ja avoimet ovet. Majakkaseuralla on ollut tapana järjestää yleisökuljetuksia tuolloin esimerkiksi Gustavsvärnille Hangossa. Seuran uusin talkookohde on Yttergrundin majakkasaari Kristiinankaupungin edustalla. Majakka täyttää 130 vuotta tänä vuonna, joten on kiinnostavaa nähdä, miten se huomioidaan. Jo viime vuonna elokuussa majakkapäivänä Yttergrundiin  järjestettiin non-stop -venekuljetuksia yleisölle.

Kiinnostavia majakoita on myös Ahvenanmaalla Märket ja Lågskär sekä pohjoisessa esimerkiksi Marjaniemen majakka Hailuodossa. Perämeren majakat ja merimerkit ovatkin tänä vuonna erityisen kiinnostuksen kohteena, sillä Majakkaseura julkaisee syksyllä kirjan niistä.

Majakkakesä 2022 alkaa olla käsillä. Kuvia ja infoa kotimaan majakoista ja pookeista löytyy muun muassa tältä koontisivulta.