Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Taikamajakat-blogi.

Lisätty 09.01.2022

Valon voimaa

Näin vuoden pimeimpänä aikana kaikenlaiset valojutut ovat huippusuosittuja. Loppiaisen tienoilla on ollut Helsingissä tapana viettää näyttävää valotapahtumaa Lux Helsinkiä, niin tänäkin vuonna. Valo saa ihmiset luoviksi, kenet vaan. Ulkona lenkkeillessä näkee monenmoisia persoonallisia valoteoksia ihmisten ikkunoissa, parvekkeilla ja pihoilla. Joskus jopa vilahtaa mielessä, ollaanko meilläkin menossa valokoristeluissa ylenpalttiseen jenkkityyliin. Noh, kukin tavallaan!

Saamme parhaillaan nauttia ihan eteläistä rannikkoakin myöten ihanasta lumen valosta. Virkistävää! Tuntuuko vähän samalta kuin silloin kun joku sytyttää valot pimeässä huoneessa? Miten erilaiselta tutut maisemat näyttävätkään lumivaippaan kietoutuneena verrattuna ikimarraskuun pimeyteen! Jopa tavanomainen katuvalo näyttää erilaiselta kun siitä roikkuvat jääpuikot ovat ”valaistuneet”. Mutta mutta pian jännitämme taas sitä, kuinka kauan tätä iloa tänä vuonna kestää.

Joulupukki yllätti minut tänä vuonna hauskalla pikku yllätyksellä majakkaharrastaja kun olen. Messinkinen avaimenperä 5 cm miniatyyrimajakalla, jossa on vilkkuva valo. Kerrassaan mainio pikkuesine! Toimii näppärästi myös taskulamppuna. Pienikin valonlähde pimeässä voi olla iso asia. Mieti vaikka entisaikojen laivoja, jotka kulkivat ilman nykyaikaisia navigointilaitteita ja olivat riippuvaisia majakoista! Jo kaukaa häämöttävä majakan valo merkitsi niille turvaa pimeällä merellä, reittiä kohti kotisatamaa, väylää ohi karikkojen. Majakan valo yössä, se on vaikuttava näky.

Talvipäivänseisaus oli tuttuun tapaan juuri ennen joulua 21.12., jolloin päivä oli lyhyimmillään. Nyt loppiaisen jälkeen päivä on jo hieman pidempi, pikku hiljaa valoa kohti. Tänään aurinko nousi Helsingissä klo 9.17 ja laski klo 15.38. Eilen päivä oli Helsingissä 3 minuuttia lyhyempi. Utsjoella aurinko nousee viikon päästä 16. tammikuuta. Auringon nousut ja laskut ovat upeita veden äärellä. Välillä voi olla vaikea jopa päättää, kumpi on loppujen lopuksi hienompi. Molemmissa auringonvalo värjää meren tai järven pinnan, heijastaa kuvansa siihen. Uni ei tule silmään kesällä myöhäistä auringon laskua katsoessa, mutta myös aamuinen auringon nousu vaikkapa klo 5.30 karistaa tehokkaasti unen rippeet. Kummasta sinä pidät enemmän auringon noususta vai laskusta?