Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Taikamajakat-blogi.

Lisätty 19.12.2021

Joulunpunaiset majakat ja majakkalaivat.

Joulu on taas kohta täällä! Mitä yhteistä on joulupukilla ja monilla majakoilla? Noh, aika usein niillä on punavalkoinen nuttu. Suomen punavalkoisten majakoiden joukko on melko monenkirjava. Mieti vaikka Harmaja, Jussarö, Märket, Utö, Yttergrund, Sälgrund, Tankar, …  Jos laajennetaan tarkastelukulmaa joulunpunaisen lisäksi muihin punaisen sävyihin, niin lista vain pitenee. Nämä kaikki valotornit eivät yhtenevästä väriskaalasta huolimatta kuitenkaan näytä samanlaisilta, koska niiden muoto, materiaali, värien käyttö, raidoitus pysty-vaaka ja niin edelleen ovat usein varsin omaleimaisia. Yhteistä niille kuitenkin on, että ne ovat tyypillisesti varsinaisia majakoiden kaunottaria.

Taannoin Taikamajakoita kirjoittaessani halusin tuoda esiin majakoiden moni-ilmeisyyttä. Onhan käytännössä niin, että kahta samanlaista majakkaa ei juuri tule vastaan. Niinpä kaikista neljästä taikamajakasta tuli hyvin erilaisia niin ulkoisesti kuin muutenkin, taitojensa ja taustansa puolesta sekä persoonina jos näin nyt voi sanoa. Minulle oli alusta asti ilmiselvää, että joukkion kauneimman majakan tornissa kiertää punavalkoinen spiraali. Minkään muun väriseksi en sitä olisi voinut ajatella!

Entäpä aalloilla keinuvat majakat, majakkalaivat? Punainen on ollut myös niissä suosittu väri. Kauppatorin vieressä Uspenskin katedraalin alapuolella (Meritullintori) on ankkuroituna pirteän punainen majakkalaiva Relandersgrund. Historiallinen alus on vuodelta 1888. Se toimii nykyisin ravintolana ja juhlatilana. Relandersgrund on Suomen vanhin säilynyt majakkalaiva, mutta erilaisten korjaustoimien vuoksi se ei täysin vastaa alkuperäistä. Suomessa on ollut käytössä eri aikoina 15 majakkalaivaa. Nykyaikana merenpohjaan juntatut putkimaiset pohjamajakat ovat korvanneet majakkalaivat.

Aikoinaan kun majakkalaivan asemapaikka vaihtui, myös sen nimi muuttui. Suomen viimeinen kelluva majakka poistui käytöstä Kemin edustalta 1970-luvulla. Kemi-laivan nimihistoria kuvaa hyvin nimien kierrätystä: Äransgrund, Relandersgrund, Relanderinmatala ja Rauma. Majakkalaiva Kemi on vuodelta 1901, ja se on nykyisin museoalus, joka kuuluu Suomen merimuseon kokoelmiin. Sen runkoa ja ulkoasua restauroitiin alkuvuonna telakalla Suomenlinnassa, ja se palasi Kotkaan Merikeskus Vellamon laituriin heinäkuussa. Yleisölle Kemi on tarkoitus avata tulevana keväänä sisätilojen korjausten jälkeen. Kerrassaan hienoa on, että laiva on saamassa takaisin myös majakan valolaitteen.

Sattumoisin viime kesänä tuli vierailtua Merikeskus Vellamossa ja Suomen merimuseossa. Samalla tuli tietysti bongattua juuri korjattu Kemi-laiva. Täytyy sanoa, että kyllä se näytti hienolta uudessa kuosissaan! Ihan punavalkoisten majakoiden joukkoon se ei mene, sillä punaisen kylkiäisenä on käytetty kellertävämpää sävyä. On mahtavaa, että tällaisen merellisen kulttuuriperinnön säilyttämiseen satsataan, ja nykysukupolvikin pääsee majakkalaivoja ihmettelemään. Merikeskus Vellamon tiloissa ja laiturissa voi katsastaa muitakin veneitä ja laivoja, kuten museoalukseksi muutetun vanhan jykevän jäänmurtaja Tarmon vuosimallia 1907. Kuvagalleriassa on kuvia aluksista!