Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Taikamajakat-blogi.

Lisätty 31.10.2021

Majakoita voi harrastaa syksylläkin.

Majakkaseuran vuosittainen ympäri Suomen ulottuva syksyn elokuvakiertue on käynnissä.  Kiertueella on tapana esittää upeita majakkadokumentteja. Tämän vuoden uutuustuotanto on Majakoiden ja luotsien Porkkala sodassa ja rauhassa, joka jatkaa Porkkalan majakoiden pyöreiden vuosien juhlistusteemaa. Joillakin näytäntöpaikkakunnilla esitetään putkeen useampikin dokumentti, jolloin voi katsoa samalla aiempien vuosien elokuvatarjontaa. Tietoja kiertueesta on seuran nettisivuilla. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Niistä voi myös hankkia seuran julkaisuja ja komean Majakkasaaret-seinäkalenterin vuodelle 2022.

Yle TV1 esittää parhaillaan perjantain myöhäisillassa tanskalaista jännityssarjaa Majakkamurha. Pariskunnaksi tekeytyvät poliisit selvittävät henkirikosta Jyllannin länsirannikon pikkukaupungissa Hvide Sandessa, dyynien muodostamalla kaistaleella meren keskellä majakan katveessa. Hvide Sande tarkoittaakin suomeksi osuvasti valkeat hiekat. Kukkulan päällä seisova Lyngvigin majakka vuosimallia 1906 on 38 metriä korkea. Se on avoinna yleisölle ja solakan valkoisen tornin huipulle päästäkseen tarvitsee kiivetä 228 askelta. Majakat ympäri maailmaa -kirjan mukaan mikään muu Tanskan majakka ei pärjää Lyngvigille askelmien määrässä.

Sarjan jaksot ovat katsottavissa myös Yle Areenassa, josta löytyy myös kiinnostavia dokumentteja Suomen majakoista. Uudempaa tuotantoa on Petteri Saarion Veden saartamat -sarja, joka kertoo nykypäivän saaristolaiskulttuurista ja -elämästä hienoin kuvin.  Yhdessä jaksossa muun muassa parikymppinen Peppi Wilson avaa elämäänsä Bengtskärin majakalla, joka on hänen mummolansa. Vanhempaa tuotantoa vuodelta 1998 puolestaan on Tom Backmanssonin asiallinen Majakka-sarja, joka esittelee vajaan vartin mittaisissa pätkissä suomalaisten majakoiden vaiheita.

Erilaisia majakka-aihepiirin elokuvia löytyy myös Kansallisen audiovisuaalisen instituutin KAVIn Elonet-tietokannasta. Osaa niistä pääsee myös katsomaan ilmaiseksi. Esimerkiksi Rönnskärin majakalla vuonna 1927 kuvattua Nuori luotsi -elokuvaa, jossa Joel Rinne näyttelee pääosaa, on saatavilla.

Erilaisia majakkasaarille sijoittuvia leffoja syksyn pimeneviin iltoihin on toki paljon. Eräs koskettava, romanttinen ja samalla traaginen elokuva on vuodelta 2016 Valo valtameren yllä (The Light Between Oceans), joka perustuu M.L. Stedmanin muutama vuosi aikaisemmin julkaistuun samannimiseen romaaniin. Pääosissa ovat Michael Fassbender majakanvartijana ja Alicia Vikander tämän vaimona Australian karuissa maisemissa äärimmäisten valintojen äärellä. Majakkaleffat ja -kirjat ovat monesti melko dramaattisia, niissä on jännitystä ja synkkyyttä sekä jopa kauhun aineksia. Välillä herää kysymys, onko dramaattisuutta liikaakin ja voisiko näkökulma olla toisenlainen, iloisempi, tuoreempi kuin se mihin on tietyllä tavalla totuttu.

Kovin usein majakoita näkee leffan, TV-sarjan tai kirjan kannen koristeena, noh varsinkin silloin kun tapahtumat sijoittuvat meren äärelle. Ovathan majakat mitä kuvauksellisimpia kohteita ja herättävät kiinnostusta. Yleensä kuitenkin sellaisia tuotoksia, joita markkinoidaan pelkästään majakan kuvalla mutta niiden juoni ei oikeastaan mitenkään liity aiheeseen, voi pitää pienoisina pettymyksinä majakkaharrastajan näkökulmasta.

Merellisiä majakkakirjoja löytyy kuitenkin kiitettävästi laidasta laitaan niin tieto- kuin kaunokirjoja, dekkareita sekä lasten- ja nuortenkirjoja.  Klassikkoja kannattaa lainata kirjastoista ja etsiä antikvariaateista tai ehkä kävit tänä viikonloppuna Helsingin kirjamessuilla ja löysit sieltä uusia majakkakirjoja, joihin syventyä.

Syksyllä on hyvä hetki koota kuluneen kesän majakkamuistot talteen. Mikäs sen mukavampaa kuin elää parhaat hetket uudelleen synkkänä marraskuisena viikonloppuna! Ensimmäinen tehtävä on kesän reissukuvien inventaario. Puhelimen kuva-albumissa niitä on läjäpäin. Paljon hetken mielijohteesta otettuja räps räps –otoksia, joita ei varsinaisesti kannata pidempään säilyttää. Digikamerassa ovat kunnon matkakuvat, arkistoitavat. Hauskinta on kuitenkin välillä kuvata vanhanaikaisella filmikameralla. Sellaisella, jota niin sanotusti kukaan ei enää käytä. Siinä on nostalgiaa, ja turhia otoksia ei tule otettua, vaan kuvakulmat on huolella valittu. Viimeisenä on reissuvideoiden aika, sokerina pohjalla. Elävä kuva kesän kokemuksista ja majakkamatkoista tuo muistorikkaat hetket ihanasti takaisin. Majakkareissuilla valo- ja videokuvaukseen haluaa panostaa, koska maisemat ja merellinen luonto ovat niin ainutlaatuisia.

Mikäli olet askartelijatyyppiä, niin syksyllä voi myös rakentaa vaikka oman koristemajakan. Jos kesäkukat ovat jo lakastuneet ja niistä on jäänyt muutama kartionmuotoinen ruukku jäljelle, niin siinä ainekset tee se itse -majakalle. Käännä tyhjät ruukut nurin pohjat ylöspäin ja laita pinoon torniksi, pienin päällimmäiseksi. Maalaa ruukut mielesi mukaan sekä taiteile ikkunat ja ovet torniin. Huipulle voi liittää valon. Netistä löytyy esimerkkikuvia hauskoista kukkaruukkumajakoista. Vinkki on julkaistu myös Pirkan nikseissä.