Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Taikamajakat-blogi.

Lisätty 19.02.2019

Museoita ja suklaamajakka.

Kirjoitin edellisessä 23.1.2019 Taikamajakat–blogin tekstissä majakkareissusta Biarritzin kaupunkimajakalle. Jatkanpa vielä hiukan juttua tuolta Biskanjan lahden rannoilta, koska siellä on muitakin majakoita ja kaikenlaista kiinnostavaa. Yksi helposti bongattava kohde löytyi Angletista, noin kymmenen kilometriä pohjoiseen Biarritzista. Hypätessämme bussin kyytiin meillä oli vain hatarasti tietoa sillä suunnalla mahdollisesti olevasta majakasta. Mutta perille päästyämme olimme iloisesti yllättyneitä ja ehkä myös hieman ällistyneitä, sillä todellakin heti bussin päätepysäkin vieressä seisoi Angletin majakka! Tyylikäs mustavalkoinen torni oli tupsahtanut eteemme kuin tilauksesta.

Noilla seuduilla luonnon voimat ja Atlantin valtameri säätelevät ihmisten elämää vahvasti. Vuorovesi-ilmiön voimakkuus on sellaiseen tottumattomalle havahduttava kokemus meren vyöryessä rannoille ja vastaavasti kaikotessa pois. Mutta muutamien helteisten lomapäivien jälkeen eräänä iltana Atlantti vasta oikein innostuikin näyttämään voimansa. Rajuilma räjähti päälle, jättisalamat leimahtelivat ja valtameri pauhasi. Merituuli puski mantereelle, vinkui rakenteissa. Sade piiskasi ikkunoita. Aamun sarastaessa rauha oli jälleen palannut, ja aurinko pilkahteli kevyiden pilvien lomasta. Oli oivallinen päivä lähteä tutustumaan Espanjan puoleiseen Baskimaahan.

Biarritzista on vain 25 kilometriä Espanjan rajalle. Hyvin suunnitellulla päiväreissulla ehtii käydä Bilbaossa asti, jossa on paljon puhuttu Guggenheimin taidemuseo, mutta toki paljon muutakin. 1997 perustetun museon erikoisen arkkitehtuurin lisäksi huomiota herättivät sen ulkopuolella olevat valtavan kokoiset taideteokset, kuten Jeff Koonsin värikäs kukkakuorrutettu koiranpentu, Puppy ja kivat jättitulppaanit, Tulips. Louise Bourgeoisin megahämähäkistä, Mamanista, tuli mieleen Star Wars –leffat.  Myös sisäpuolella taideteokset olivat hämmentävän kookkaita, kuten Richard Serran ruosteenruskea ”labyrintti”, The Matter of Time. Museon sisällä ei ollut mitenkään ahdasta, vaikka sisäänkäynnissä olikin melkoiset turistilaumat jonottamassa. Etukäteen hankitulla lipulla ei tarvinnut juurikaan onneksi seisoa jonossa.

Mikäli aikaa ja virtaa Guggenheimin jälkeen vielä riittää, niin kannattaa kävellä Nervionjoen rantaa hieman eteenpäin Bilbaon merimuseolle asti. Ei liene mikään yllätys, että majakkaharrastuksen myötä saattaa herätä laajemminkin kiinnostus merellistä meininkiä kohtaan. Itselle onkin tullut reissulla periaatteeksi, että merenkulkumuseo on ehdottomasti bongattava, jos sellainen lähimaille sattuu! Ja mikä parasta lapset rakastavat tutkia laivojen pienoismalleja, vanhoja sukeltajien pukuja ja ylipäätään kaikkea mitä noista paikoista löytyy. Hyvässä lykyssä eteen voi tulla myös vaikka majakan vanha valolaitteisto tai muuta majakkamateriaalia.

Bilbaon merenkulkumuseo oli harmillisesti jäänyt Guggenheimin varjoon. Museossa oli vain kourallinen väkeä, vaikka puitteisiin satamakaupungin merenkulun historian esittelylle oli selvästi satsattu. Kokoelmia oli esillä kahdessa kerroksessa, ja näyttelytilaa oli ruhtinaallisesti. Oli hieno multimediaesitys Baskimaasta. Monen moisia laivojen pienoismalleja tuli vastaan, niin vanhoja purjelaivoja kuin muitakin aluksia. Jopa höyrylaiva, joka oli nimetty itsensä kaupungin mukaan Bilbaoksi.

Kirjassani Taikamajakat Vanha Merikarhu on innostunut laivojen veistohommista:

Puusta pakerrettuja laivojen pienoismalleja olikin jo syntynyt aikamoinen kokoelma. Laurin mielestä ne olivat todella taidokkaasti tehtyjä. Hän oli ehdottanut Merikarhulle niiden myymistä Tyrskyllä ja kenties myös muualla. Ukko oli kuitenkin vain urahtanut umpimielisesti, ja siihen se oli jäänyt.

Bilbaon reissun jälkeen alkoi museokiintiö olla sillä erää täysi, mutta Biarritzin viehättävä suklaamuseo oli kuitenkin vielä katsastettava Baskimaan loman lopuksi. Suklaata, alun perin vain kuuman kaakaojuoman muodossa, on noilla seuduilla nautittu jo satojen vuosien ajan, aina 1600-luvulta lähtien. Piskuinen museo esitteli suklaan valmistusta aikojen saatossa, ja kierros päättyi maistiaisiin. Museon yhteydessä oli puoti, jonka valikoimissa oli eksoottisiakin suklaatuotteita. Tulipa sieltä ostettua kokeeksi jopa 99 % tumman suklaan suklaalevy, joka oli kyllä niin tuhtia tavaraa, ettei sitä enää suklaaksi maun puolesta tunnistanut! Mutta myönteinen yllätys majakkaharrastajalle sen sijaan oli museopuodin hyllyllä nököttävä suloinen suklaamajakka, 17 cm korkea tummasta suklaasta tehty ja valkosuklaalla koristeltu ihanuus. Se oli totta kai pakko saada mukaan, muttei sitä ole raaskinut syödä, vielä tähän päivään mennessä.

Kuvia Baskimaan museoista ja majakoista on kuvagalleriassa!

Avainsanat: majakka, Anglet, Biarritz, Bilbao, Guggenheim, museo, merenkulku, laivat, suklaa, Taikamajakat