Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Taikamajakat-blogi.

Lisätty 23.06.2021

Museo kuin majakka, Rauman merimuseo.

Maailma ja majakkaretket voivat yllättää. Jos et pääse majakalle, niin piipahda lohtumatkalle merimuseoon tai ihan muussakin tilanteessa haistelemaan menneen merellisen maailman tunnelmia. Rauman merimuseo on katsastamisen arvoinen paikka kaikille, mutta varsinkin majakoiden ystävän silmää se ilahduttaa. Onhan museorakennus itsessään keskellä olevine komeine tiilitorneineen kuin majakka ikään. Katso tarkemmin Rauman merimuseon kotisivut.

Muutama vuosi sitten olimme buukanneet ensimmäisen kerran venereissun Rauman ja Porin välissä Luvialla sijaitsevalle Säpin majakalle. Lähdimme intoa puhkuen ajamaan aamuvarhaiselle kohti kohdetta, sillä olihan sinne matkaa jokunen sata kilometriä. Keli näytti hyvältä, joten luvassa oli mainio majakkapäivä. Perillä lähtösatamassa pärskeet iskivät kuitenkin päin näköä ja kuulimme että kuljetus on peruttu. Tuuli majakalla oli luokkaa 13 m/s ja rantautumista niin kovassa kelissä ei Säpin saareen voida tehdä. Sillä hetkellä harmitti kyllä aikalailla, koska mitään varasuunnitelmia ei ollut.

Aikamme siellä satamassa seuraavia askelia pähkäiltyämme päädyimme siihen, ettemme lähde enää ylöspäin Poriin (+20 km) ajamaan vaan laskeudumme hitaasti takaisin kohti etelää Rauman kautta. Kaupungista tiesimme hyvin Kylmäpihlajan majakan, jossa oli onnistuneesti vierailtu edellisenä vuonna ja jonkin verran vanhaa Raumaa. Nyt oli hyvin aikaa katsastaa, jospa paikasta löytyisi jotain muuta kiinnostavaa. Ja löytyihän sieltä muun muassa vesitorni, jonka näköalatasanne on noin 66 metrin korkeudessa. Siinä korkeudessa jo pääsi bongaamaan maisemia paremmin kuin monessa majakassa. Tornissa on myös ravintola. Paras sattumalöydös oli kuitenkin merimuseo, jonka olemassaolosta meillä ei ollut mitään tietoa aiemmin. Museovierailu oli avartava ja kiinnostava kokemus ja sen jälkeen ei yhtään harmittanut päivän saamat uudet käänteet.

Rauman merimuseo on toiminut vuodesta 2004 vanhassa eksoottisessa merikoulun rakennuksessa, joka on vuodelta 1900. Museo tuo esiin entisaikojen merimiesten elämää sekä merenkulun ja laivanrakennuksen paikallista historiaa. Kokoelmien juuret juontavat 1800-luvun lopulle Rauman museon perustamiseen. Museossa on myös lapsille ja koululaisille sopivaa toimintaa. Laivasimulaattorissa vierähtää nopeasti kunnon tovi kenellä tahansa.

Merimuseoissa on melko usein myös majakoihin liittyvää tietoa tai esineistöä, niin Raumallakin oli tuolloin, kun siellä kävimme. Yllätys suorastaan ällistytti, kun Säpin majakan vanha valo siellä tuli vastaan! Museokaupassa voi tehdä huippulöytöjä. Kannattaa tutkia paikan päällä! Tuolta taannoiselta Rauman reissulta itselle mukaan tuli hauska Suomen majakat -muisti- ja tietopeli. Hienoja kirjauutisia! Taikamajakat ovat rantautuneet uudemman kirjan Helttakeisarin kanssa Rauman merimuseon puotiin.

Täytyy myöntää, että olen innostunut aika paljonkin merimuseoista majakoiden myötä. Myös ulkomaanmatkoilla on tullut bongattua molempia aina tilaisuuden tullen. Silloin ennen koronaa siis ja ehkä joskus tulevaisuudessa taas vaikkei nyt vielä toistaiseksi. Olen kirjoittanut muun muassa Ranskan ja Espanjan Baskimaan kokemuksista tämän blogin varhaisissa kirjoituksissa 23.1.2019 Ei ihan tavallinen majakkamatka ja 19.2.2019 Museoita ja suklaamajakka.

Monesti olen miettinyt, miksi Säppi on meille ”aina” säpissä. Siinä on jotain mystistä, sillä vielä monen vuoden jälkeenkään emme ole siellä päässeet käymään. Viime kesänä oli jälleen yritystä. Kaksi venereissua oli varattuna, muttei silti tärpännyt. Kumpikin peruuntui. Kun somessa joku hehkutti samoihin aikoihin ihanan aurinkoisesta päivästä Säpin saarella, ihmettelin. Onni yksillä, kesä kaikilla vai miten se sanonta meneekään. Keskikesän lumoa ja mukavia kotimaan majakka- ja museoretkiä!