Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Taikamajakat-blogi.

Lisätty 30.11.2020

Taikamajakat - Majakoiden taikaa -näyttelykuvien esittelyt ja julkaisuaikataulu, päivitys 26.1.2021.

Taikamajakat - Majakoiden taikaa -valokuvanäyttely Taikamajakat-kuvagalleriassa on päättynyt.

Huomioi tämä! Kuvat pääsevät parhaiten oikeuksiinsa tietokoneen selaimessa avattuina, vaikka ne ovat katsottavissa myös mobiilissa. Selaimessa näet myös kokonaan kuvatiedoston nimen, joka on sama kuin teoksen nimi. Kuvagalleriasta on toistaiseksi poistettu aiemmin julkaistuihin muihin Taikamajakat-blogiteksteihin liittyvät valokuvat.

Teosten julkaisuaikataulu. Kuvat ovat katsottavissa 25.1.2021 asti.

1.12.2020 Sisu

sisältää kaksi kuvaa: 1. Santakarin ikipooki, 2. Ain tuulessa ja tuiskussa oon

Suomalaiset ovat tunnettuja sisustaan. Sen voimin on kuljettu monien vaikeiden aikojen läpi. Ja sisua tarvitaan nytkin tässä uudessa erikoisessa normaalissa, jossa elämme. Myös majakat ovat sisukkuuden perikuvia. Ne, jos mitkä, ovat sinnitelleet vaikeissa oloissa ikiajat. Vuonna 1857 rakennettu Santakarin kahdeksankulmainen puinen pooki, tunnusmajakka, on tästä esimerkki. Se sijaitsee Rauman edustalla ja on parikymmentä metriä korkea. Välillä pooki on ollut huonossa kunnossa. Joskus on ollut suunnitelmia tehdä siitä valomajakka, mutta niin ei koskaan tapahtunut. Kaikista kirjavista vaiheista huolimatta ikipooki on edelleen pystyssä.

3.12.2020 Huipulle

sisältää kolme kuvaa: 3. Kohti korkeuksia, 4. Korkeuksiin, 5. Jes nyt korkeuksiin

Majakkatornin juurella seisoessa maailma asettuu oikeaan mittakaavaansa. Kuinka pieni ihminen onkaan suhteessa ympäristöönsä! Monien majakoiden ovi on säpissä, sisään ei pääse. Niitä on toki ilo ihastella ulkopuolelta, mutta kunnon majakkafani syöksyy aina torniin, jos se on mahdollista. Huipulle mennään riemumielin, vaikka portaissa hiki lentäisi ja askel painaisi.

6.12.2020 Itsenäinen

Hyvää itsenäisyyspäivää! Mitä itsenäisyys sinulle merkitsee?

7.12.2020 Mallikas majakka

sisältää kaksi kuvaa: 7. Solakka Sälgrund, 8. Mul on taikavoimii

Voiko puhdasoppisempaa ja sirolinjaisempaa majakkaa löytää kuin Sälgrundin majakka! Majakan valo on loistanut merenpinnasta 30 metrin korkeudessa Suomen pienimmän kaupungin Kaskisten edustalla jo vuodesta 1875 lähtien. Majakka on Axel Hampus Dahlströmin kynästä. Hän oli Suomen johtavia arkkitehtejä 1860- ja 1870-luvulla ja suunnitteli muun muassa Helsingin Vanhan ylioppilastalon ja ravintola Kappelin Esplanadille sekä lisäksi monia majakoita kuten Sälskär Ahvenanmaalla, Marjaniemi Hailuodossa ja Säppi Luvialla Porin lähellä. Kaikki nuo valkoiset tiilimajakat ovat sutjakkaan solakoita, mutta Sälgrundissa on räväkästi punaraitaa pinnassa. Entäpä jos siinä on jotain muutakin erilaista?

 9.12.2020 Valtava pehko

Majakat sijaitsevat usein kivisillä paljailla luodoilla ja karuilla saarilla. Niukassa mullattomassa maassa vain harvat puut, pensaat tai kasvit kasvavat. Välillä voi tavata joitakin vähemmän ronkeleja tapauksia, jotka ihanasti innostuvat rehottamaan kallioluotojen väliin jäävissä lätäköissä. 

10.12.2020 Suomen söpöin

sisältää kaksi kuvaa: 10. Kallo, 11. Luulet vaan

Porin Mäntyluodossa sijaitsevalle Kallon majakalle voi huristella suoraan autolla tai vaikka kaksipyöräisellä, mikä on meikäläisissä oloissa todellakin harvinaista. Vitivalkoinen kahdeksankulmainen terästorni on vuodelta 1903 ja vain reilut yhdeksän metriä korkea. Piskuinen majakka on lasten suosikki ja ehdottomasti Suomen söpöin majakka, vai onko sittenkään?

 12.12.2020 Lumous

Kallon majakan kalliot lyövät ällikällä. Auringonlasku lumoaa.

 13.12.2020 Yksin kaksin

sisältää kaksi kuvaa: 13. Ryssäntorni, 14. Kaksin ois kyl kivempaa

Ryssäntorni vuosimallia 1903 on korea kummajainen merimerkkien joukossa. Alun perin satamaloistoksi rakennettu sittemmin merkinantomajakkana toiminut punainen valkosomisteinen torni on aitoa jugendtyyliä. Tornin huipulla on lipputanko, jota käytettiin viestien lähettämiseen satamaan tuleville laivoille. Tankoon hilattiin lippuja sekä erivärisiä palloja tietyn järjestyksen mukaan. Erikoinen rakennus on suojeltu historiallinen kohde. Se siirrettiin kesällä 2020 Porin Mäntyluodossa satama-alueen laajennuksen alta Kallontien varteen ihmisten ilmoille, jossa se nyt tököttää melko orvon oloisena. 

15.12.2020 Yhdessä

Luotojen liepeillä voi bongata monenlaista kulkijaa ja ihmettelijää. Majakkasaaret ovat rikkaita lintuyhteisöjä ja niissä voi tavata ihan tavallisia vesilintuja mutta myös harvinaisempia lajeja. Pesimäaikoina joillekin saarille on rajoitettu rantautumista. 

16.12.2020 Rempan aika

sisältää kolme kuvaa: 16. Komea Isokari, 17. Nyt rempataan, 18. Valmis eiku menoks

Isokarin komea majakka sijaitsee Kustavin kunnassa Selkämeren kansallispuistossa. Se on yksi Suomen vanhimpia majakoita vuodelta 1833 ja Pohjanlahden korkein, merenpinnasta laskettuna yli 49 metriä. Sen suunnitteli luotsimajuri Gustaf Brodd. Piirustukset tarkasti itse intendentti Carl Ludvig Engel, joka vielä kaunisti majakkaa sijoittamalla tornin alaoven päälle kreikkalaismallisen päätykolmion. Vau! Kolmio kuitenkin katosi vuonna 1933 tehdyn peruskorjauksen yhteydessä. Nyt jälleen lähes 100 vuotta myöhemmin Isokarilla on 2020 kesällä ollut rempan aika. Mitähän kaikkia yllätyksiä sieltä putkahtaa sen jälkeen esiin?

19.12.2020 Liikkeellä

Laivan lähtö liikkeelle on yksi majakkaretken kohokohdista. Merimatka alkaa. Ilmassa on jännittävää odotusta.

20.12.2020 Valvoja

sisältää kaksi kuvaa: 20. Russarö Hangon silmä, 21. Oon yön ainoa valopilkku

Majakat ovat aina kiehtoneet taiteilijoita ja kirjailijoita. Jo Sakari Topelius hullaantui Russarön vilkkumajakasta ja kirjoitti ylistävän runon Hankoniemen silmästä Maamme-kirjaan. Topeliuksen monet ikisäkeet kaikuvat tänäkin jouluna korvissamme tutuissa Varpunen jouluaamuna, En etsi valtaa loistoa tai Sylvian joululaulu. Ja niiden aikalaiskaveri vuosimallia 1862 valvoo yhä 34 metrin korkeudessa merenpinnasta. Graniitista sekä tiilestä koottu Hangon silmä edustaa kahdeksankulmaista kaunista renessanssityyliä kuten sen Porvoon ulkosaariston sisarmajakka, Söderskär. Majakkafanien harmiksi Russarön linnakesaari on Puolustusvoimien hallinnassa ja maihinnousu luvanvaraista. Onneksi yleisöristeilyjä on ollut muutamana päivänä kesässä.

22.12.2020 Luodolla

sisältää kaksi kuvaa: 22. Mahtava Bengtskär, 23. Niin monen unelmissa

Vuonna 1906 valmistunut Bengtskärin majakka on varmasti Suomen tunnetuin tulitorni. Sen historia on vertaansa vailla sodan aikaisine taisteluineen ja selviytymistarinoineen. Monen majakkaharrastajan ura on alkanut tämän majakan bongaamisesta ja monien tulee vielä alkamaan.  Se on juuri se majakka, jonka kuva nousee ihmisten verkkokalvoille ensimmäisenä kun puhe kääntyy majakoihin. Jykevä harmaa kivilinna, joka kurottaa yksinäisellä luodolla torniaan taivaisiin kuin joutsen pitkää kaulaansa. Ja korkealle torni kiipeääkin, yli 50 metriä merenpinnasta.

24.12.2020 Joulun taikaa vaihtuu
29.12.2020 kuvaksi  Valoisaa uutta vuotta!