Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Taikamajakat-blogi.

Lisätty 12.10.2020

Porkkalan majakoiden juhlavuosi, retki Rönnskärille.

Tänä vuonna erityisen huomion kohteena ovat olleet Porkkalan majakat Kirkkonummella. Suomen toiseksi vanhin majakka, Rönnskär, saavutti peräti 220 vuoden iän ja nuorempi Kallbådan majakka täyttää pyöreät 100 vuotta joulukuussa. Juhlan kunniaksi Suomen Majakkaseura julkaisi elokuussa Majakoiden ja luotsien Porkkala -teoksen, joka avaa Porkkalan merialueen ja majakoiden historiaa sekä luotsi- ja majakkaperheiden elämää ja monenmoisia vaiheita ainutlaatuisella tavalla. Runsaasti kuvitetussa tietopaketissa on 300 sivua ja hienoa tapahtumien värikuvitusta sekä paljon historiallisia valokuvia. Kirjaa voi ostaa majakkaseuran omista tilaisuuksista ja kanavista. Lisätietoa on seuran nettisivuilla.

Porkkalan merialueet ja majakat ovat nähneet aikojen saatossa monet haaksirikot ja taistelut.  Rönnskärin majakan valo syttyi vuonna 1800 ja sammui 1920-luvulla.  Noiden 120 vuoden aikana majakalla toden totta sattui ja tapahtui. Suomen sodassa 1808-1809 torni koki erityisen karun kohtalon. Se tuhottiin. Kun majakka saatiin muutaman vuoden päästä korjattua, sen havaittiin olevan liian matala. Korottamiseen ryhdyttiin vuonna 1822. Säilyneen neliskulmaisen 15 metrisen kivijalustan päälle rakennettiin pyöreä torni, joka tuplasi rakennuksen korkeuden 30 metriin. Krimin sodan aikana 1850-luvulla majakalla tehtiin jälleen tihutöitä. Lopulta Rönnskärin sijaintia ei pidetty parhaana mahdollisena merenkulun turvaamisen kannalta, joten hieman kauemmaksi rakennettiin vuonna 1920 Kallbådan majakka korvaamaan sen. Niinpä Rönnskäristä tuli valoton tunnusmajakka, pooki, jonka valohuone poistettiin. 1930-luvulla torni sai betonikuoren, joka hävitti rakennuksen alun perin kauniit yksityiskohdat. Rönnskär on kiehtonut aikoinaan myös kulttuuriväkeä. Tyko Sallinen maalasi majakan ympäristöineen vuonna 1922. Saarella kuvattiin vuonna 1927 Nuori luotsi –elokuvaa, jonka pääosassa oli Joel Rinne.

Nykypäivänä Rönnskärin karu saari on Puolustusvoimien hallinnassa, ja maihinnousu on luvanvaraista. Saarella toimii lisäksi lintuasema. Majakkaseuran jäsenille tarjoutui poikkeuksellisen hieno tilaisuus vierailla Rönnskärillä elokuun viimeisen viikonlopun retkillä. Valkoinen majakkavanhus on pirteässä kunnossa Väyläviraston kunnostusten ansiosta, joten majakkaa pääsi ihmettelemään myös sisältä. Majakan vieressä olevat rakennukset kuten vanha luotsitalo sen sijaan ovat kurjassa jamassa. Sää suosi retkeläisiä, ja merellinen maisema näytti parhaat puolensa. Ja kuin tilauksesta sinivalkoinen laiva lipui idyllisesti saaren ohi.

Hyvällä kelillä Rönnskäriltä voi nähdä kaukana horisontissa sen ”kilpailijan” Kallbådan. Majakat eroavat toisistaan kuin yö ja päivä.  Vaikka majakoita on tunnetusti moneen lähtöön, niin Kallbådan eksoottinen punainen helmi erottuu joukosta. Kurkistapa vaikka Porkkala-kirjan kannen kuvaa! Toisaalta meren keskellä luodon päällä yksinäisenä kohoava kummallinen rakennus voisi olla vaikka kummitustalo. Porkkalan palautuksen jälkeen ja myöhempinä vuosikymmeninä majakka oli huonossa kunnossa ja unohdettu. 2000-luvulla sitä on korjattu, ja nykyisin majakka on matkailukäytössä. Tunnettu vuorikiipeilijä toimii majakan vuokralaisena ja isäntänä. Kallbåda on hylkeiden suojelualuetta, joka rajoittaa vaikeakulkuisuuden lisäksi majakalla käyntejä.  Kallbådan majakka komeilee myös majakkaseuran uuden 2021 seinäkalenterin kannessa.