Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Taikamajakat-blogi.

Lisätty 29.06.2020

Taikamajakat ja Helttakeisari etenee, käsikirjoitus ja taitto valmis.

Hyviä uutisia! Uuden seikkailukirjan Taikamajakat ja Helttakeisari sisältö on valmistunut. Käsikirjoitus on kasassa,
ja se on taitettu kirjan muotoon. Toisinkoisen tuska alkaa helpottaa. Kuinka erilaista olikaan kirjoittaa toinen kirja verrattuna esikoiseen Taikamajakoihin!

Esikoisteos syntyy usein monivuotisen jahkailun ja pähkäilyn tuloksena. Idean poikanen on saattanut muhia pitkään kirjoittajan päässä jo ennen varsinaiseen kirjoitusprosessiin ryhtymistä. Minulla majakkaharrastus toimi innoittavana tekijänä. Kirjoittaminen on nielaissut viime vuosina lähes kaiken vapaa-ajan. Esikoiskirjan synnyttämiseen meni reilut kolme vuotta, ja sen sisältö muuttui ja kehittyi paljonkin matkan varrella. Toinen kirja syntyi puolta lyhyemmässä ajassa, ja kirjoittaminen oli selkeämpää ja suoraviivaisempaa. Romaanin miljöö, tapahtumaympäristö ja henkilögalleria olivat jo pitkälti olemassa. Esikoiskirjailijana sitä suoltaa tekstiä hirmuisella innolla. On tietyllä tavalla pakottava tarve saada asioita paperille, tulee rönsyilyä ja tuntuu, ettei mitään voi jättää pois. Toisinkoisen kohdalla meno on maltillisempaa, oma kynnys ja suodatin paljon korkeammalla.  Ihana asia on, että luovuus synnyttää luovuutta. Kirjoitusprosessin aikana pienistäkin ajatuksen aihiosta voi syntyä merkittäviä tapahtumien käänteitä sekä juoni ja henkilöt kypsyvät lopulliseen muotoonsa.

Tosinkoisen käsikirjoitus oli jo pitkällä, kun koronakriisi alkoi. Käsikirjoituksen loppuun vienti ja viimeistely ovat näinä aikoina vaatineet jonkin verran sitkistelyä. Kropalle ei tee hyvää kuukaudesta toiseen koneen ääressä kököttäminen etätöineen ja vapaa-ajan kirjoittamisineen. Lenkkeilyn ja ulkoilun merkitys onkin näinä kuukausina korostunut aivan uudella tavalla. Kaiken kaikkiaan luonto ja luonnon ilmiöt ja eliöt sekä meri ovat minulle inspiroivia asioita, ja tämä näkyy molemmissa kirjoissa. Niissä kesä, karu ja kaunis merellinen ympäristö sekä tietysti majakoiden maailma ovat vahvasti läsnä.

Käsikirjoituksen oikoluvussa pilkut ja pisteet sekä muut kieliopilliset seikat asettuvat kohdalleen. Tämä vaihe on melko rutiininomaista toimintaa, mutta totta kai välttämätön kirjallisen työn laadun kannalta. Kirjoittamisessa nousee aika ajoin epävarmuuksia siitä, miten jokin asia kirjoitetaan oikein. Yhdyssanat ovat hyvä esimerkki tästä. Nykyaikana netistä löytyy paljon helpotusta tähän. Kannattaa hyödyntää vaikkapa Kotimaisten kielten keskuksen (Kotus) ylläpitämää Kielitoimiston ohjepankkia.

Taittovaiheessa käsikirjoitus taipuu kirjan muotoon. Huomioitavia asioita ovat muun muassa kirjan koko, tekstin ja kuvien asettelu, leipätekstin ja erilaisten otsikoiden fonttien tyypit sekä koot ja korostukset. Ylipäätään kaikki sellaiset tekijät, jotka saavat kirjan sisuksen näyttämään viimeistellyltä kirjalta. Taiton valmistuttua on tiedossa myös kirjan lopullinen sivumäärä. Taikamajakat ja Helttakeisarin mitoitus osui jopa yllättävän hyvin kohdalleen, sillä siinä on reilut 170 sivua kuten myös ensimmäisessä majakkakirjassa.

Seuraavana vuorossa on kannen suunnittelu. Odotan jännityksellä graafikon ensimmäisiä luonnoksia. Tietysti kiinnostaa myös se, missä määrin omat toiveeni on pystytty niissä huomioimaan. Tulevissa blogi-jutuissa lisää aiheen tiimoilta.