Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Taikamajakat-blogi.

Lisätty 25.04.2020

Kuvaus on osa majakkaharrastusta.

Nykyisellä älypuhelinten aikakaudella kamera on jokaisen taskussa. Sellaisetkin ihmiset, jotka eivät varsinaisesti ole valokuvauksen harrastajia ottavat innoissaan otoksia tilanteesta kuin tilanteesta, koska se on hauskaa. Ulkoilu on vallitsevissa poikkeusoloissa noussut huippusuosituksi. Lenkkipoluilla väkeä pukkaa ja tuon tuosta huomaa myös, kuinka he pysähtyvät nappaamaan kuvia keväisen luonnon ilmiöistä. Siinä hetkessä ihmiselle syntyy jonkinlainen vau-elämys. Hei, tämä on niin hieno, erikoinen, kummallinen tai ainutlaatuinen juttu, että otan tämän(kin) talteen.

Majakkareissut ovat täynnä vau-elämyksiä. Niillä kamerat räpsyvät alituiseen. Ovathan upeat tornit ja majakkamiljööt sekä merimaisemat mitä oivallisimpia kuvauskohteita. Kun laivalla seilaa majakkasaarelle, sitä hetkeä oikein odottaa, että majakka alkaa häämöttää ja siitä saa näpättyä ensimmäisen kuvan. Vaikka vastaavia kuvia voi olla jo pilvin pimein netissä ja kirjoissa katsottavissa, oma otos kuitenkin kultaa kalliimpi kaikille. Oikealla hetkellä esiin putkahtava tyrsky, pilvenreunus, vene, lintu tai muu yllätys voi muuttaa tavanomaisen kuvakulman suorastaan taianomaiseksi. Ihminen sen sijaan majakkakuvassa ei välttämättä aina ole ihan paras mahdollinen elementti, mutta kukapa ei haluaisi tulla ikuistetuksi komean tornin kanssa.

Majakkarakennuksissa on usein jännittäviä yksityiskohtia, joita on mukava kuvata. Sisäpuolelta tornit ovat melko karuja, mutta portaikot saattavat olla suorastaan kiehtovia. Kierreportaista saa hauskoja spiraalipyörrekuvia. Majakan lyhty on ihan pakko ikuistaa, jos se vain on mahdollista. Tornin laelta aukeavat aavat maisemat ovat meriluontoa parhaimmillaan. Lintuperspektiivistä alas näpsäisyt tai päinvastoin tornin juurelta ylöspäin korkeuksiin kurottavat kuvat laittavat maailman oikeisiin mittasuhteisiin ja havainnollistavat konkreettisesti, kuinka pieni ihminen onkaan suhteessa ympäristöönsä.

Jokaisen mieli ja muisti häivyttävät tunnetusti ikävät tapahtumat ajan kuluessa, mutta myös hyvät asiat haalistuvat. Valo- ja videokuvauksen avulla majakkamuistot, tunnelmapalat äänineen ja kuvineen tallentuvat ja niihin voi koska tahansa palata. Todella innokkaat kuvauksen harrastajat ovat viime vuosina alkaneet käyttää kopterikameroita, droneja. Televisiosta tuli jokin aika sitten mielenkiintoinen englantilainen dokumentti nimeltään Droonit, uhka vai mahdollisuus, jossa pohdittiin kyseisen kuvausmuodon tulevaisuutta kuin myös sen aiheuttamia haasteita muun muassa lentokentillä. Kohtuus kaikessa pätee myös kuvaamiseen, tekee sen sitten millä tahansa välineellä. Joillekin harrastajille välineet ovat tärkeitä, kaikille eivät ole, eikä pidäkään olla. Majakkareissulla omaksi ilokseen kuvia voi ottaa ihan minkälaisella kameralla tahansa.

Minkälaisista majakkakuvista sinä pidät? Kiehtooko kimaltava meren keskellä aurinkoisena nököttävä majakka vai tumman taivaan syleilyssä myrskyn varjossa kipristelevä?