Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Taikamajakat-blogi.

Lisätty 06.03.2020

SE ensimmäinen majakkaretki.

Kyllä on ihanaa, kun aurinko on ryöminyt esiin tämän talven ikimarraskuusta! Loputtomasta pimeydestä ja sateesta on ollut vaikea löytää juuri mitään muuta hyvää kuin kivojen kirjojen ja leffojen pariin vetäytyminen. Jos nyt olet tankannut kuukausien ajan jännittäviä majakkatarinoita ja penkonut tietoa kaiken maailman majakoista tulevaa kevättä ja kesää varten, niin varmasti jo majakkavarvasta alkaa vähitellen kolottaa päivien pidentyessä. Varsinkin silloin jos SE ihan ensimmäinen majakkaretki on vielä kokematta. Itselläni tuo ikimuistoinen ensimmäinen reissu oli vuonna 2011 Söderskärin majakalle.

Bengtskärin majakka on varmasti Suomen tunnetuin majakka. Monien ensimmäinen ja kenties ainoa majakka, jolla tulee koskaan käytyä. Siitä on ollut juttuja julkisuudessa ja yleisöristeilyjä tarjolla jo kauan aikaa. Minäkin haaveilin pitkään Bengtskärin reissusta, mutta eri syistä johtuen asia ei vaan edennyt. Vähän myöhemmin osuivat silmiin otsikot 150-vuotisjuhliinsa valmistautuvasta Söderskärin majakasta, joka sijaitsee Suomenlahdella noin 15 meripenikulmaa Helsingistä Porvooseen päin Mattlandetin saariryhmässä. Tosiaankin majakan nimi ja paikan nimi eivät ole samat, kuten usein on. Majakka oli siis avattu yleisölle ja merimatkalle pääsi näppärästi, joten sinne oli sitten ihan pakko mennä käymään. Söderskärin matka oli huikea elämys ensikertalaisille. Kun ”majakkaputken” avaus oli tehty, niin seuraavana vuonna 2012 oli sitten Bengtskärin vuoro ja monien muiden majakoiden sen jälkeen.

Kesällä 2019 sattui hassu yhteensattuma. Kun kävimme Hangosta käsin puolustusvoimien hallinnoimalla Russarön majakalla, niin laiva oli m/s Summersea. Tuli nostalginen olo, koska alus oli yllättäen sama, jolla olimme matkanneet peräti seitsemän vuotta aikaisemmin Bengtskärin majakalle. Kun katselin viime kesänä Russarön majakkaa, Hangon silmää, muistui väistämättä myös Söderskär mieleen. Ne ovat samaa ikäluokkaa, vm. 1862-1863, vaaleanpunertavan rusehtavia kahdeksan kulmaisia tiilitorneja, joiden alaosa on kiveä. Russarön majakkaan ei päässyt sisään, mutta Söderskäriin oli taannoin mahdollista kiivetä aivan huipulle asti ihastelemaan ja ihmettelemään massiivista lyhtyä. Molempien majakoiden valolaitteistot ovat pariisilaista tuotantoa ns. Fresnelin linssistöt, jotka aikoinaan edustivat uusinta ja parasta valotehoa.

Söderskärin miljöö on aikojen kuluessa toiminut monien kirjojen ja elokuvien tapahtumaympäristönä, ja viime vuosina siellä on pidetty jopa rockbändin konsertti. Majakka automatisoitiin vuonna 1957, ja sen merenpinnasta 40 metrin korkeudessa tuikkiva valo sammutettiin vuonna 1989. Uusgoottilaista tyyliä edustavalla 32 metrisellä tornilla on jännittävä rakennushistoria. 1900-luvun alkuvuosina tuulet saivat majakan huojumaan. Vuonna 1913 tornille tehtiin tukirakennelma, eräänlainen korsetti, jossa käytettiin osina muun muassa rautavanteita ja ratakiskoja. Majakassa on hienoja yksityiskohtia, kuten lyhtyhuoneen katon leijonanpäillä koristetut vesikourut.

Majakkasaarelta pääsee vierailemaan jatkosodan ajoilta peräisin olevaa keikkuvaa riippusiltaa (lasten suosikki!) pitkin viereiselle Bastulandetin entiselle luotsisaarelle. Lintujen pesimäaikana toukokuusta elokuuhun Söderskäriin pääsee vain opastetuilla retkillä.

Kuvia Söderskärin majakasta on kuvagalleriassa.