Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Taikamajakat-blogi.

Lisätty 17.11.2019

Muinaisen majakan jäljillä, Ostia Antica.

Roomassa, jos missä, historian havina koukuttaa, jopa majakkaharrastajan. Läheisessä Ostiassa kerrotaan jo varhain olleen yksi maailman ensimmäisistä majakoista. Ostia Antica, muinainen rauniokaupunki, sijaitsee noin 25 km päässä Roomasta. Sen sijaan nykypäivän Lido di Ostian rannat ovat muutamia kilometrejä kauempana Tyrrhenan meren rannikolla Tiber-joen suulla.  Maan pinnan kohoaminen tuhansien vuosien aikana on aiheuttanut meren siirtymistä.

Sattumalta Ostia Antica on täällä hetkellä ajankohtainen Suomessa. Museokeskus Vapriikissa Tampereella on marraskuun alussa avautunut ja ensi toukokuuhun kestävä näyttely nimeltään ”Ostia, portti Roomaan”.  Nimi viittaa siihen, että antiikin Rooman aikana Ostia oli vilkas ja tärkeä laivastotukikohta, tavarakuljetusten keskus ja satamakaupunki, josta kaikenlaisia tarvikkeita kuljetettiin maanteitse sekä proomuilla Tiber-jokea pitkin pääkaupunkiin. 

Ostiaan on helppo matkustaa Roomasta vaihtamalla Piramiden metroasemalla lähijunaan. Matka menee alle tunnissa. Juna pysähtyy muutamalla seisakkeella ennen Ostia Anticaa. Meitä kiinnosti nähdä Tyrrhenan meri, joten jatkoimme vielä muutaman pysäkin eteenpäin aivan pääteasemalle asti (C. Colombo). Perillä olikin todella pitkälti rantakatua ja hiekkarantaa, mutta vain joitakin ilmaisia rantoja. Lisäksi meren tuntumassa oli vieri vieressä erilaista rakennusta, ravintolaa, rantakerhoa, uima-allasta, pukukoppia ja ties mitä jossain määrin peittämässä maisemia ulapalle. Palveluja tietysti tarvitaan, kun roomalaiset pakkautuvat runsain joukoin sään suosiessa viettämään rantaelämää. Pahimmat ruuhkat lienevät viikonloppuisin.  Oma reissumme viime kesänä osui onneksi arkipäiväksi.

Tarkoituksemme ei ollut jäädä rannalle löhöilemään, vaan vain uteliaisuudesta katsastaa paikka. Se ei ollut mikään elämää suurempi kokemus ja oli kohtuullisen nopeasti nähty. Paluumatkalla poikkesimme Ostia Anticaan. Mitä saisimme selville muinaisesta Ostian majakasta?

Ostia Anticaan lienee perustettu sotilastukikohta jo 300-luvulla eaa. suojelemaan Roomalle tärkeää Tiber-jokea. Tästä lähti kehittymään kauppakaupunki, joka oli laajimmillaan 100-luvulla jaa. Asukkaita oli kukoistuksen aikana ainakin 50 000 ellei peräti 100 000. Ostian sataman toimintaa haittasi Tiberin liete.  Suurille kauppalaivoille tuli ongelmia päästä perille. Rooman keisarit parantelivat satamaa rakennuttamalla aallonmurtajia ja erilaisia näyttäviä satama-altaita sekä oletettavasti myös tulimajakan helpottamaan laivojen öistä saapumista. 300-luvulla jaa. alkoi Ostian rappeutuminen. Ihmiset alkoivat muuttaa muualla, seutu muuttui soiseksi, ja malaria tuli riesaksi. Rooman valtakunnan romahtaminen oli lopullinen isku Ostialle. Se hylättiin, ja sen rakennusten materiaaleja vietiin muualle. Jopa Pisan kaltevan tornin epäillään olevan tehty Ostian purkuaineksista. Mikä mahtoi olla majakan kohtalo? Purettiinko se ja vietiinkö siitäkin aineksia jonnekin, vajosiko lietteeseen vai sortuiko mereen tai tempaisko myrsky mukaansa? 

Vuosisatojen unohduksen aikana Ostian rauniot vajosivat kokonaan maan alle. Kiinnostus heräsi jälleen 1900-luvulla, ja 2/3 osaa kaupungista on kaivettu nyt esiin. Ostia Antica on merkittävä arkeologinen tutkimuskohde ja valtavan kokoinen ulkoilmamuseo tänä päivänä.  Rauniokaupungista sanotaan, että se kertoo muinaisten roomalaisten arkielämästä enemmän ja on paremmin säilynyt kuin Rooman keskustan paikat, kuten Forum Romanum.

Kävelimme pitkän tovin siellä täällä, mutta koko aluetta ei ehditty ja jaksettu kiertää. Jos olisi oikein seikkaperäisesti uppoutunut audioguiden opastuksiin, niin monia tunteja olisi vierähtänyt: Pidemmän reitin pituus 9 km, 60 kohdetta ja kesto 7h sekä lyhyt reittikin 4 km, 26 kohdetta ja 3h! Ikiaikaisia teitä ja polkuja tallaillessa ja raunioilla kiipeillessä kohtuukunto ja hyvät kengät ovat tarpeen, aurinkoisella säällä päähine ja vesipullo ehdoton. Jos alkaa tuntua, että liika vain on liikaa, niin piipahda välillä virkistäytymässä kahvilassa tai museopuodissa, jota talon? kissa vartioi reteästi myyntitiskille leiriytyneenä.  Turisteja oli liikkeellä jonkin verran mutta todella hyvin maltillisesti verrattuna Rooman keskustan nähtävyyksien massoihin.

Muinaisen Ostian kaupungin infrastruktuuri oli selkeä ja tiet oli rakennettu antiikin roomalaiseen tapaan ruutukaavamaiseen muotoon.  Sieltä löytyi kaikki, mitä sen ajan kaupungeissa oli tapana olla eli temppelit, kylpylät, keskustan forum (tori), amfiteatteri ja aukiot. Monista näistä on raunioita jäljellä, ja esimerkiksi amfi on hyvin säilynyt. Penkeille pääsee jopa istumaan ja tähystämään rauniokaupungin maisemia. Ostiassa ei ollut mahtipontista keisarillista loistoa. Suurin osa ihmisistä asui pienissä kerrostaloissa, joiden katutasossa oli kauppoja tai muuta sellaista. Rikkaammalla väestöllä oli omia huviloita pihoineen ja puutarhoineen. Entäs sitten majakka?

Muinaisen majakan paikasta emme löytäneet viitteitä. Kenties se onkin sijainnut jossain kauempana merellä, eikä aivan kaupungin satamassa? Rauniokaupungin italiankielinen kartta ei tuonut apuja, joten kysyimme asiasta henkilökunnalta. Majakasta ei ollut tietoa. Meille osoitettiin amfiteatterin takana olevaa isoa neliskulmaista Korporaatioiden aukiota (Piazzale delle Corporazioni), jonka keskellä on jäänteitä Ceresin (sadon jumalatar) temppelistä. Ruohottunutta aukiota ympäröi katukivetys, joka on koottu mustavalkoisista mosaiikeista. Ihmettelimme tovin, miten tämä kaikki liittyy majakkaan? Lähdin kiertämään katukivetystä ympäri, ja silloin arvoitus aukesi. Siinä oli mosaiikkimajakka jalkojeni alla.

Antiikin aikaiset katumosaiikit kertovat kauppiaiden ja käsityöläisten liiketoimista. Aukio oli aikoinaan vilkas kauppapaikka. Merellisiä kuvia, joissa on purjelaivoja, kaloja ja majakka on useampia. Mosaiikeissa majakka on kuvattu aina samantyyppisenä, yleensä kolme- tai neljäkerroksisena. Huipulla loimuaa tuli. Kuinka taitavia antiikin ajan ihmiset ovatkaan olleet, kun ovat osanneet tuhansista pienistä paloista moisia tehdä.

Kaiken kaikkiaan Ostia Antica oli näkemisen arvoinen. Majakan paikka jäi odotetusti arvoitukseksi, mutta yli kahden tuhannen vuoden takaisten katumosaiikkien aiheet yllättivät melkoisena kuriositeettina. Aika hienoa, että majakka on niin selkeästi esillä kuvituksissa. Se on varmasti ollut merkityksellinen asia noiden ihmisten kannalta.

Kuvia Ostiasta on kuvagalleriassa.