Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Taikamajakat-blogi.

Lisätty 20.10.2019

Mitä majakkaharrastaja tekee syksyllä?

Syksyllä on hyvä hetki koota kuluneen kesän majakkamuistot talteen. Mikäs sen mukavampaa kuin elää parhaat hetket uudelleen synkkänä sateisena viikonloppuna! Ensimmäinen tehtävä on kesän reissukuvien inventaario. Puhelimen kuva-albumissa niitä on läjäpäin. Paljon hetken mielijohteesta otettuja räps räps –otoksia, joita ei varsinaisesti kannata pidempään säilyttää. Digikamerassa ovat kunnon matkakuvat, arkistoitavat. Hauskinta on kuitenkin välillä kuvata vanhanaikaisella filmikameralla. Sellaisella, jota niin sanotusti kukaan ei enää käytä. Siinä on nostalgiaa, ja turhia otoksia ei tule otettua, vaan kuvakulmat on huolella valittu. Viimeisenä on reissuvideoiden aika, sokerina pohjalla. Elävä kuva kesän kokemuksista ja majakkamatkoista tuo muistorikkaat hetket ihanasti takaisin. Majakkareissuilla valo- ja videokuvaukseen haluaa panostaa, koska maisemat ja merellinen luonto ovat niin ainutlaatuisia.

Majakkaseuran syksyisellä ympäri Suomen ulottuvalla elokuvakiertueella esitetään upeita majakkadokumentteja. Tarkempia tietoja on seuran nettisivuilla. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Kiertueelta voi hankkia myös majakkaseuran julkaisuja ja hienoa seinäkalenteria.

Erilaisia majakkasaarille sijoittuvia leffoja syksyn pimeneviin iltoihin on toki paljon. Eräs koskettava, romanttinen ja samalla traaginen elokuva on vuodelta 2016 Valo valtameren yllä (The Light Between Oceans), joka perustuu M.L. Stedmanin muutama vuosi aikaisemmin julkaistuun samannimiseen romaaniin. Pääosissa ovat Michael Fassbender majakanvartijana ja Alicia Vikander tämän vaimona Australian karuissa maisemissa äärimmäisten valintojen äärellä.

Syksyllä on tunnetusti hyvä hetki myös uppoutua kirjallisuuden pariin. Merellisiä majakkakirjoja löytyy kiitettävästi laidasta laitaan. Klassikkoja kannattaa lainata kirjastoista ja etsiä divareista. Esimerkiksi Virginia Woolfin Majakka (To the Lighthouse, 1927) on minulla ollut jo pitkään suunnitelmissa lukea. Majakkasaaret ovat jännityskirjojen suosittuja tapahtumapaikkoja. Loppukesästä tuli eräässä yhteydessä vastaan ruotsalaisdekkaristin Camilla Läckbergin Majakanvartija (Fyrvakataren, 2009). Pokkarissa on lähes 500 sivua, joten ensimmäisten kymmenien kahlattujen sivujen perusteella on vielä aika aikaista tehdä johtopäätöksiä lukukokemuksesta. Lupaavalta kuitenkin vaikuttaa.

Jos kaipaa jotain uutta, niin apu on lähellä. Helsingin kirjamessut ovat jo tulevalla viikolla! Loputtomasti valinnanvaraa ja aina joku majakkakirja tai muu merellinen tarina joukkoon mahtuu. Esimerkiksi Taikamajakat –kirjaan voi tutustua Books on Demandin (BoD) osaltolla 6 g 40. Välillä onkin hyvä poiketa valtavirrasta ja tutustua ennakkoluulottomasti myös niihin vähän vähemmän tunnettuihin teoksiin. Se avartaa kummasti ja voi olla lukukokemuksena hyvinkin antoisa!

Oma lajinsa majakkakirjallisuuden joukossa ovat kuvitetut tietokirjat, hakuteokset, joissa kuvataan majakoiden historiaa ja muita faktoja Suomen tai maailman majakoista. Nämä ovat upeita teoksia, ja ne ovat hyödyllisiä majakkamatkoja suunnitellessa sekä silloin, kun esimerkiksi majakoiden historia ja arkkitehtuuri kiinnostavat. Hyviä kotimaisia vaihtoehtoja ovat Seppo Laurellin Suomen majakat (teksti kolmella kielellä) tai Altti Holmroosin Majakkasaarilla. Syksyiselle nojatuolimatkalle voi lähteä myös Majakat ympäri maailman -kirjan seurassa. Siinä on kuvattu noin 300 maailman kauneinta majakkaa.