9+1 tapaa harrastaa majakoita
Harva harrastus on yhtä monipuolinen ja vivahderikas kuin majakkaharrastus. Itse kukin voi panostaa siinä juuri niihin osa-alueisiin, jotka kiinnostavat. Merellinen ympäristö ja luonto, saaret ja luodot ihastuttavat. Majakkatornit ovat huikeita rakennustaidon näytteitä ja usein tunnettujen arkkitehtien suunnittelemia. Majakoiden historia ja entisaikojen majakanvartijoiden sekä heidän perheidensä tarinat, vaikka välillä varsin karut ja synkät, kiehtovat ja inspiroivat ihmismieltä.
Majakkaharrastus ei suinkaan rajoitu vain kesäaikaan ja majakkamatkailuun, kuten moni ehkä ajattelee. Majakoita voi harrastaa juuri niin kuin itse haluaa ja ympärivuotisesti omien intressiensä mukaisesti eri tavoin. Tässä vinkkejä vaihtoehtoisista tavoista.
1. Majakkaretket kotimaassa
Tyypillisin tapa harrastaa majakoita on luonnollisesti matkat majakoille. Suomessa on useita majakoita, joille pääsee vierailemaan ilman omaa venettä. Säännöllistä risteilyliikennettä järjestetään pääasiassa kesäkuukausina, tilauksesta mahdollisesti muulloinkin. Kansainvälisenä majakkapäivänä elokuussa voi aueta ovia sellaisiin paikkoihin, joihin ei muuten pääse. Joillakin majakoilla voi myös yöpyä. Tietoa majakkaretkeilystä löytyy majakoiden kotisivuilta, aiheeseen liittyvistä blogeista, some-kanavista sekä majakkaseuran sivuilta. Kuriositeettina mainittakoon, että kovakuntoisimmat harrastajaporukat saattavat tehdä talvella hiihtoretkiä rannikkoa lähellä oleville majakoille. Tällaiseen ryhtyminen edellyttää tietysti tarkkaa harkintaa. Meren on oltava kunnolla jäässä ja sään puolesta olosuhteet kaikkinensa otolliset sekä välimatkat tarkoitukseen soveltuvia.
2. Majakkaretki lomamatkan yhteydessä
Tämä vaihtoehto tuo paljon lisämahdollisuuksia majakoista kiinnostuneille. Lyö kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja valitse ulkomaille matkustaessasi lomakohde, jossa voit yhdistää majakkabongailun muuhun toimintaan. Merellisillä alueilla saattaa olla helpohkosti tavoitettavia majakoita myös mantereen puolella, mitä meillä kotimaassa ei juuri ole. Suomen majakat sijaitsevat saarilla ja luodoilla. Lisäbonuksena kannattaa katsastaa paikallinen merenkulkumuseo. Niistä löytyy usein majakoihin liittyvää mielenkiintoista historiaa ja esineistöä, kuten majakoiden valolaitteistoja. Aina ei tarvitse edes matkustaa kovin kauaskaan, sillä jo naapurimaista Virosta, Ruotsista ja Norjasta löytyy totta kai myös majakoita.
3. Valo- ja videokuvaus
Merelliset maisemat ja majakat ovat upeita kohteita valokuvaukselle. Voiko valokuvaus omaksi iloksi enää olla vaivattomampaa kuin se nykyisin on, sillä kännykkäkamera kulkee jokaisen taskussa. Majakkaharrastajat jakavat tietysti kuviaan myös netissä some-kanavissa, joissa pääsee ihastelemaan muiden otoksia. Riippumatta siitä, minkälaisella otteella tai välineistöllä kuvaa, niin jälkikäteen on mukava palata fiilistelemään reissuja, kun tunnelmat on otettu talteen. Terävimmät muistikuvat haalenevat nopeasti. Sen vuoksi videokuvaus on myös hyvä vaihtoehto. Elävästä kuvasta äänineen ja tunnelmineen saa aina vahvemman muistijäljen takaisin kuin pelkästä valokuvasta.
4. Majakkaseura
Majakoiden suojelutyötä voi tukea liittymällä Suomen majakkaseuran jäseneksi ja/tai ostamalla seuran tarjoamia majakkatuotteita. Vuosittain julkaistava Majakkasaaret-seinäkalenteri komeine kuvineen kotimaisista majakkamiljöistä on varmasti yksi suosituimmista tuotteista. Seura järjestää jäsenistölle erilaisia retkiä, ja sen puitteissa on mahdollista osallistua monenlaiseen talkootoimintaan. Katso lisätietoa majakkaseuran kotisivuilta.
5. Tietokirjallisuus
Suomen majakoista ja majakkasaarista sekä ulkomaisista majakoista, löytyy runsaasti mielenkiintoista tietokirjallisuutta ja upeita kuvitettuja teoksia. Nojatuolimatka majakoille ei ole huono vaihtoehto talviaikaan. Samalla voit suunnitella seuraavan kesän unelmiesi majakkamatkaa. Ainakin kolmen tyyppistä tietokirjallisuutta on löydettävissä: Laajat kokooma- ja hakuteokset, alueellista merellistä perintöä tallentavat historiateokset, kuten esimerkiksi majakkaseuran julkaisut sekä yhden majakan vaiheita kuvaavat kirjat. Tyypillisesti majakoista tehdyt kuvitetut kokoomateokset ovat eeposmaisia järkäleitä, ei mitään kevyttä taskukirjallisuutta. Niihin syventymiseen kannattaa varata vähän reilummin aikaa. Toki monissa on varsin komea kuvitus, joten jo pelkkä kirjan selailu on itsessään nautinto.
6. Kaunokirjallisuus
Majakkatarinat ovat usein jännittäviä lukukokemuksia. Majakoiden maailmaan sijoittuvia klassikkoromaaneita on kirjoitettu niin aikuisille kuin lapsille. Monille dekkareille majakkamiljööt ovat olleet mainiota polttoainetta. Kuuluisat kirjailijat aina Jules Vernestä ja Virginia Woolfista Enid Blytoniin, Tove Janssoniin ja Camilla Läckbergiin asti ovat inspiroituneet majakoista. Majakkatarinat eivät valitettavasti ole kaunokirjallisuuden tai lastenkirjojen valtavirtaa mutta se ei tarkoita, etteikö lukukokemus voisi olla silti kiehtova ja antoisa. Kannattaa tutustua rohkeasti uudempiinkin majakkakirjoihin, kuten vaikka Taikamajakat-kirjoihin. Penkomalla kirjastojen ja antikvariaattien aineistoja voi löytää sellaisia helmiä, joita ei kirjakaupoista enää löydy. Kirjastojen kokoelmia pääsee helposti tutkimaan esimerkiksi Kansalliskirjaston Melinda- ja Finna-palveluista. Jälkimmäisestä löytyy myös arkistojen ja museoiden kokoelmien tietoja. Kaikki suomalainen julkaisutuotanto on luetteloitu Kansallisbibliografiaan (Fennica), jonka aineistot ovat niin ikään haettavissa yllä mainituista palveluista. Mikäli et löydä kaipaamaasi kirjaa kirjastosi kokoelmasta, tee hankintaehdotus.
7. Elokuvat
Syksyn pimenevinä iltoina majakkaleffoihin uppoutuminen on hyvä vaihtoehto. Majakka-aiheisia viihteellisiä elokuvia, asiadokumentteja ja TV-sarjoja löytyy monista kanavista ja lajityypiltään laidasta laitaan, kuten kirjojakin. Monet ovat katsottavissa aivan ilmaiseksi. Yle Areenassa on kiinnostavia uudempia ja vanhempia dokumentteja Suomen majakoista. Erilaisia majakka-aihepiirin elokuvia on haettavissa lisäksi Kansallisen audiovisuaalisen instituutin KAVIn Elonet-tietokannasta. Majakkaseura tekee vuosittain syksyllä ympäri Suomen ulottuvan elokuvakiertueen, jonka tilaisuuksiin kaikilla on avoin pääsy. Kiertueella on tapana esittää hienoja majakkadokumentteja. Tyypillisesti näytetään uutuustuotantoa, joka liittyy vaikkapa kyseisenä vuonna pyöreitä vuosia täyttävään majakkaan. Lisäksi joillakin näytäntöpaikkakunnilla saatetaan esittää putkeen useampikin dokumentti, jolloin voi katsoa samalla aiempien vuosien elokuvatarjontaa. Tietoja kiertueesta on seuran nettisivuilla.
8. Majakoiden keräily
Keräilijätyypille majakat ovat oivallinen kohde. Majakkareissuilta voi hankkia pienoismalleja majakoista, majakkalyhtyjä tai muita erilaisia matkamuistoja. Kaiken kaikkiaan tässä kohtaa vain mielikuvitus on rajana. Ihan mitä vain voi tulla reissuilla vastaan, hienoa designia tai kiinalaista rihkamaa. Kirpputoreja ei kannata unohtaa omaleimaisten löytöjen etsimisessä. Keräilyharrastuksen puitteissa voi erikoistua. Jos vaikka on filatelistin taipumuksia, niin voi keskittyä keräilemään pelkästään majakka-aiheisia postimerkkejä. Taidekeräilijä innostuu majakkataiteesta, korufriikki majakkakoruista ja pelivelho erilaisista majakkapeleistä, ainakin palapelejä ja muistipelejä on olemassa.
9. Majakkahengessä sisustaminen ja puutarhan somistaminen
Monet ovat tykästyneet kotona ja mökillä merihenkiseen sisustustyyliin, johon majakkatuotteet istuvat kuin nenä päähän. Näyttävä majakkakokoelma on jo itsessään hieno sisustuselementti. Merellinen seinätaide, majakkataulut ja -julisteet, tuovat tyyliä sisustukseen. Monenlaisia majakka-aiheisia tuotteita on saatavilla: Verhoja, tyynynpäällisiä, pyyhkeitä (varsinkin keittiöpyyhkeitä), patakintaita, pannulappuja, serviettejä, tarjottimia, pöytätabletteja, avainkaappeja, majakkalyhtyjä. Jopa valolla varustettuja majakkatyynyjä on olemassa! Kukin voi sitten asettaa itselleen kysymyksen, missä menee tyylin ja hyvän maun raja. Liika voi olla liikaa, vaikka toisaalta ihan kivaa voi olla vaihtoehtojen monipuolisuuskin. Puutarhan ja pihan somistamiseen on myös erilaisia koristemajakoita tarjolla. Niitä löytyy myös aurinkokennolla ladattavalla valolla varustettuina. Jos aikaa ja intoa riittää, niin näppärä voi tehdä majakkakoristeita itsekin.
Klassikko on kukkaruukkumajakka: Käännä tyhjät ruukut nurin pohjat ylöspäin ja pinoa ne torniksi, pienin päällimmäiseksi. Maalaa ruukut mielesi mukaan sekä taiteile ikkunat ja ovet torniin. Huipulle voi laittaa vaikka led-tuikkuvalon. Netistä löytyy esimerkkikuvia hauskoista kukkaruukkumajakoista. Vinkki on julkaistu myös Pirkan nikseissä.
10. Jokin muu tapa harrastaa majakoita
Kehitä itse itsellesi parhaiten sopiva tapa!
Majakoita voi harrastaa monin eri tavoin ympäri vuoden. Ihan jokainen voi löytää itsekullekin sopivan ja kiinnostavan tavan harrastaa majakoita.