Taikamajakat-blogista löydät tarinoita majakoista, majakkaharrastuksesta sekä reissujuttuja. Mukavia lukuhetkiä uudistuneen blogin parissa!
Majakkabongailua Costa Blancalla, Faro de Capo de Palos. 12.1.2025.
Uusi vuosi, uudet kujeet. Majakkavuosi 2025 polkaistiin käyntiin Espanjassa, jonka rantavesillä loistaa lukuisa määrä majakoita, lähes 200 kappaletta. Muutama näistä sijaitsee monille suomalaisille tutulla Costa Blancan rannikolla Välimeren rannalla. Teimme matkan jyhkeälle Capo de Palosin majakalle heti uuden vuoden alkajaisiksi. Sateet ovat melko harvinaisia tuolla päin, mutta vuoden vaihteessa ukkosrintama jäi pyörimään seudulle.
Tammikuun toisen päivän aamu valkeni kuitenkin taas kirkkaana ja kauniina. Lähdimme autolla Torreviejasta ja suuntasimme kohti etelää, Cartagenaa. Määränpäähän oli matkaa noin 70 km, reilun tunnin ajomatka. Reittivaihtoehtoina olivat vähän nopeampi moottoritie tai vähän hitaampi pienempi ja idyllisempi tie, rannikkoa enemmän myötäilevä ja reitille osuvien kaupunkien ja kylien kautta kulkeva. Valitsimme menomatkalle hitaamman reitin ja paluumatkalle nopeamman. Sesongin ulkopuolella matkustaessa on etuja, ruuhkia ei ollut, eikä kuumuus vaivannut. Päivän ylimmät lämpötilat pysyttelivät noin 15-17 asteessa varjossa, auringossa tietysti enemmän. Haittana voi puolestaan olla, etteivät kaikki paikat ole auki.
Cabo de Palos, entinen kalastajakylä, sijaitsee nimekkeellä Murcian maakunnassa, Cartagenan kunnassa La Mangan alku- ja eteläpäässä. La Manga on noin 22 km pitkä ja 100-200 metriä leveä särkkä, joka erottaa Välimeren Euroopan suurimmasta suolalaguunista Mar Menorista. Cabo de Palosin kylä on vilkas turistikaudella mutta tammikuussa hyvin hiljainen.
Komea Faro de Capo de Palos löytyi niemekkeen uloimmasta kärjestä korkean kukkulan päältä, jonka juurella on parkkipaikka. Voit siis kätevästi ajaa autolla tai pyöräillä majakalle, mikä ei Suomessa ole juuri mahdollista. Kotimaan majakat sijaitsevat pidemmän tai lyhyemmän venematkan päässä saarilla ja luodoilla.
Capo de Palosin majakka valmistui vuonna 1865, ja se on Espanjan toiseksi korkein, 51 metriä. Chipiona on Espanjan korkein majakka huikeat 69 metriä. Capo de Palosin majakan valo loistaa merenpinnasta kuitenkin peräti 80 metrin korkeudessa. Majakan valo on sammutettuna päivällä. Sen lamppu ei kuitenkaan koskaan lakkaa pyörimästä pitääkseen taajuuskuvionsa muuttumattomana. Komeasta harmaasta kivimajakasta tulee mieleen kotimainen ja Pohjoismaiden korkein Bengtskärin majakka (45,8 metriä, merenpinnasta 51 metriä), eikö vain? Aivan aikalaistovereita nämä eivät kuitenkaan ole, sillä Bengtskär on nelisenkymmentä vuotta nuorempi vuodelta 1906. Eroja on myös arkkitehtuurissa. Suomessa majakanvartijoiden talot ja torni ovat usein kokonaan eri rakennuksia tai tornin kyljessä on siipirakennus, kuten Bengtskärissä. Monissa espanjalaisissa ja muiden maiden majakoissa torni saattaa kohota neliömäisen majakkarakennuksen keskeltä.
Capo de Palosin majakan pihapiirissä on näköalatasanne, josta aukeavat huikeat näkymät. Selkeänä päivänä voit kuulemma nähdä Alicanten ja jopa Algerian sieltä käsin. Nautimmekin täysin siemauksin majakkamiljööstä, sillä sisätilat menivät sivusuun, emmekä päässeet kiipeämään 300 askelta huipulle. 12 vuotta täyttäneet pääsevät majakkaan sisälle joinakin päivinä kuukaudesta opastetulle käynnille, mikäli on huomannut varata vierailuajan vähintään 48 h etukäteen.
Majakalta käsin voit bongata kiehtovan, yksinäisen pienen ja kivisen Välimeren saaren, Islas Hormigas. Saarella kohoaa valkoinen majakka, Faro de Isla Hormiga. Saaren ensimmäinen majakka vuodelta 1862 tuhoutui myrskyssä. Nykyinen 23 metriin merenpinnasta ulottuva majakka rakennettiin tilalle vuonna 1870.
Capo de Palosilta voi jatkaa majakkabongailua La Mangalle. La Manga, merestä noussut ”särkkäkaupunki”, on kiinni mantereessa eteläpäässä, joten sen voi ajaa helposti Gran Via -pääkatua pitkin päästä päähän. Paluu tapahtuu samaa reittiä pitkin, koska pohjoispäässä La Manga ei ole kiinni mantereessa. Pääkatua reunustaa kaupunkimainen ympäristö korkeine rakennuksineen. Varsin erikoisella särkällä, paikalliseksi Floridaksikin kutsutulla alueella, asuu noin 17 000 vakituista asukasta. Sesonkiaikoina väkimäärä moninkertaistuu, kun monet kymmenet tuhannet turistit valtaavat alueen, vuosittain määrä jopa 90 000 joidenkin lähteiden mukaan. Tammikuun toisena päivänä La Manga uinui kuitenkin talviunta kuin Muumilaakso ikään, lähes kaikki ravintolat, kaupat ja aktiviteetit olivat kiinni. Pääkadulla liikennettä oli jonkin verran.
Capo de Palosista oli matkaa noin 20 km La Mangan loppuosassa sijaitsevalle, Faro de El Estaciolle. Vuonna 1957 rakennettu mustavalkoinen majakka on moderni kapea torni, jolla on korkeutta 29 metriä.
Majakan edessä olevalta aallonmurtajalta avautui kauniit maisemat merelle. Isla Grosan saari näytti aivan normaalijakaumalta! Hauska yllätys oli, että El Estacion majakalta sai bongattua horisontista Capo de Palosin majakan vielä kerran.
Kuitenkin kaikkein suurin yllätys oli, kun myöhemmin lähdimme Torreviejasta paluumatkalle kohti kotimaata ja Alicanten lentokenttää. Noin viiden aikaan aamuyöstä ajoimme Santa Polan kylän ohi, ja kas vain valo pimeydessä vilkkui kaukaa rannikon suunnalta, Santa Polan majakka! Sekin oli ollut mielessä yhtenä bongauskohteena, mutta aika ei siihen riittänyt. Nyt kuitenkin sen valon näimme, vaikkei itse majakkaa nähtykään.
Majakat ovat ainutlaatuisia yksilöitä ja juuri se tekee majakoiden bongailusta erityisen mielenkiintoista.
© 2024-2025. MTauru. All Rights Reserved.