Blogi

Taikamajakat-blogista löydät tarinoita majakoista, majakkaharrastuksesta sekä reissujuttuja. Mukavia lukuhetkiä uudistuneen blogin parissa!

Joulunpunaiset majakat ja majakkalaivat. 14.12.2024. 

 

 

 

Joulu on taas kohta täällä! Mitä yhteistä on joulupukilla ja monilla majakoilla? Noh, aika usein niillä on punavalkoinen nuttu. Suomen punavalkoisten majakoiden joukko on melko monenkirjava. Mieti vaikka Harmaja, Jussarö, Märket, Utö, Yttergrund, Sälgrund, Tankar, …  Jos laajennetaan tarkastelukulmaa joulunpunaisen lisäksi muihin punaisen sävyihin, niin lista vain pitenee. Nämä kaikki valotornit eivät yhtenevästä väriskaalasta huolimatta kuitenkaan näytä samanlaisilta, koska niiden muoto, materiaali, värien käyttö, raidoitus pysty-vaaka ja niin edelleen ovat usein varsin omaleimaisia. Yhteistä niille kuitenkin on, että ne ovat tyypillisesti varsinaisia majakoiden kaunottaria.

 

Taannoin Taikamajakoita kirjoittaessani halusin tuoda esiin majakoiden moni-ilmeisyyttä. Onhan käytännössä niin, että kahta samanlaista majakkaa ei juuri tule vastaan. Niinpä kaikista neljästä taikamajakasta tuli hyvin erilaisia niin ulkoisesti kuin muutenkin, taitojensa ja taustansa puolesta sekä persoonina, jos näin nyt voi sanoa. Minulle oli alusta asti ilmiselvää, että joukkion kauneimman majakan tornissa kiertää punavalkoinen spiraali. Minkään muun väriseksi en sitä olisi voinut kuvitella!

 

Näin joulun alla eri suoratoistopalvelut  ja tv-kanavat suorastaan pursuvat kaikenlaista joululeffaa. Noissa elokuvissa toistuvat usein tietyt vakiokaavat, samoin eräässä Navigating  Christmas -leffassa (2023). Harvemmin kuitenkaan jouluiset tapahtumat sijoittuvat majakkasaarelle kuten tuossa mainitussa. Sinänsä hauska poikkeus ja leffan taustatietojen mukaan siinä oleva majakka on oikeasti olemassakin, Fisgardin majakka Kanadassa. Kurkistetaanpa sitten Majakat ympäri maailmaa -kirjaan. Todentotta sielläpä se majakka on 300 merkittävimmän ja kauneimman joukossa. Fisgard on Kanadan Tyynenmeren puoleisen rannikon vanhin majakka vuodelta 1860. Majakalla on tietysti somasti punainen hattu valkoisen tornin laella ja tornissa kiinni punainen majakanvartijantalo, nykyisin museo, valkoisine ikkunapielineen. Samalla silmäyksellä huomaan, että kirjassa on useilla Kanadan majakoilla samanlainen värimaailma, punainen hattu ja/tai valohuone valkoisen tornin päässä vaikka majakat muuten arkkitehtuuriltaan poikkeavatkin toisistaan.

 

Entäpä aalloilla keinuvat majakat, majakkalaivat? Punainen on ollut niissä supersuosittu väri. Kauppatorin vieressä Uspenskin katedraalin alapuolella (Meritullintori) on ankkuroituna pirteän punainen majakkalaiva Relandersgrund. Historiallinen alus on vuodelta 1888. Se toimii nykyisin ravintolana ja juhlatilana. Relandersgrund on Suomen vanhin säilynyt majakkalaiva, mutta erilaisten korjaustoimien vuoksi se ei täysin vastaa alkuperäistä. Suomessa on ollut käytössä eri aikoina 15 majakkalaivaa. Nykyaikana merenpohjaan juntatut putkimaiset pohjamajakat ovat korvanneet majakkalaivat. Niistäkin kyllä moni on punavalkoinen!

 

Aikoinaan kun majakkalaivan asemapaikka vaihtui, myös sen nimi muuttui. Suomen viimeinen kelluva majakka poistui käytöstä Kemin edustalta 1970-luvulla. Kemi-laivan nimihistoria kuvaa hyvin nimien kierrätystä: Äransgrund, Relandersgrund, Relanderinmatala ja Rauma. Majakkalaiva Kemi on vuosimallia 1901. Se on nykyisin museoalus, joka kuuluu Suomen merimuseon kokoelmiin ja avattiin korjausten jälkeen yleisölle vuonna 2022.

 

 

Vierailin Merikeskus Vellamossa ja Suomen merimuseossa heinäkuussa 2021. Samalla tuli tietysti bongattua juuri korjattu Kemi-laiva. Se oli palannut Kotkaan Vellamon laituriin Suomenlahden telakalta rungon ja ulkoasun restauroinnin jälkeen. Myöhemmin vielä ennen yleisölle avaamista korjauksia tehtiin laivan sisätiloissa ja se oli saamassa takaisin myös majakan valolaitteen. Täytyy sanoa, että kyllä se näytti hienolta uudessa kuosissaan! Ihan punavalkoisten majakoiden joukkoon se ei mene, sillä punaisen kylkiäisenä on käytetty kellertävämpää sävyä. Mahtavaa, että merellisen kulttuuriperinnön säilyttämiseen on ollut voimavaroja, ja nykysukupolvikin pääsee eksoottisia majakkalaivoja ihmettelemään.

 

 

Merikeskus Vellamon tiloissa ja laiturissa voi katsastaa muitakin veneitä ja laivoja, kuten museoalukseksi muutetun vanhan jykevän jäänmurtaja Tarmon vuosimallia 1907.

 

Majakat ovat ainutlaatuisia yksilöitä ja juuri se tekee majakoiden bongailusta erityisen mielenkiintoista.